Rapporteurs commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Kamercommissies kunnen leden benoemen tot rapporteur op een bepaald onderwerp. Een rapporteur verdiept zich in het onderwerp en adviseert de commissie over de behandeling. Meestal benoemt een commissie een of twee leden tot rapporteurs op een onderwerp. De rapporteurs kunnen een beroep doen op ondersteuning door de ambtenaren van de Tweede Kamer.

Lopende rapporteurschappen

Internationale Klimaatstrategie

De commissie heeft op 29 februari 2024 besloten om de leden Daniëlle Hirsch (GroenLinks-PvdA) en Isa Kahraman (NSC) aan te stellen als rapporteur op de Internationale Klimaatstrategie. De rapporteurs zullen namens de commissie de voortgang op dit dossier en de ontwikkelingen in het Nederlandse beleid volgen, en over hun bevindingen aan de commissie rapporteren.

EU-rapporteurs Europese economische veiligheid

De commissie heeft op 29 februari 2024 besloten de leden Daniëlle Hirsch (GroenLinks-PvdA) en Roelien Kamminga (VVD) te benoemen tot EU-rapporteurs op het pakket voor Europese economische veiligheid. Zij verdiepen zich de komende tijd in dit onderwerp en zullen de commissie adviseren over de behandeling van het EU-pakket.

Afgeronde rapporteurschappen

EU-voorstel Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

De leden Jan Klink (VVD) en Stieneke van der Graaf (CU) waren van 2022-2023 de EU-rapporteurs namens de commissie op het onderwerp IMVO. Het doel van het rapporteurschap was in kaart brengen hoe het Europese krachtenveld eruitzag ten aanzien van het voorstel voor een Europese richtlijn voor IMVO, en de commissie daarover te informeren in elk geval voor de looptijd van de onderhandelingen over de Raadspositie. De rapporteurs hebben op 12 oktober 2023 hun eindverslag gepubliceerd. 

Het eindverslag bevat de bevindingen van de rapporteurs ten aanzien van de posities van de Raad en het Europees Parlement en de triloogonderhandelingen over het voorstel voor een Europese richtlijn. Daarnaast bevat het een terugkoppeling van de gesprekken die zij met relevante spelers en stakeholders hebben gevoerd: de rapporteur namens het Europees Parlement; de Pensioenfederatie, ABP, Verbond van Verzekeraars en Achmea; Ikea en FrieslandCampina.

In het tweede tussentijds verslag, van 8 maart 2023, brachten de rapporteurs verslag uit over de gesprekken met verschillende stakeholders die zij tot dan toe tijdens hun rapporteurschap hebben gesproken en deden een voorstel voor het vervolg. Er zijn gesprekken gevoerd met de European Round Table for Industry (ERT), de Permanente Vertegenwoordiger van Nederland bij de OESO, het OESO-secretariaat, het Nationaal Contactpunt (NCP) OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen en de banken ABN AMRO, ING en ASN.

Het eerste tussentijds verslag, op 22 november 2022, ging over de activiteiten van de rapporteurs. Zij deden verslag van een interparlementaire commissievergadering over «Corporate responsibility for serious human rights abuses in third countries», een gesprek van de commissie BuHa-OS met de rapporteur namens het Europees Parlement en gesprekken met de Eurocommissaris voor Justitie en de plaatsvervangend Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de EU.

Hervorming Wereldhandelsorganisatie

De commissie BuHaOS heeft in 2021 twee EU-rapporteurs aangewezen op de EU-agenda voor de hervorming van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat waren de leden Jan Klink (VVD) en Marieke Koekkoek (Volt). Het doel van het rapporteurschap was, om in aanloop naar de 12e WTO Ministeriele Conferentie in Genève in juni 2022, de informatiepositie van de Kamer te versterken en te zorgen voor een optimale en tijdige behandeling van de EU-agenda voor de hervorming van de WTO in de Kamer. De rapporteurs hebben op 17 oktober 2022 het eindverslag aangeboden.