Lobbyen

Sommige organisaties komen op voor belangen van groepen mensen of bedrijven. Zoals vakbonden die opkomen voor werknemers, of landbouworganisaties voor boeren. Vaak hebben deze organisaties lobbyisten in Den Haag. Dat zijn mensen die proberen hun informatie en standpunten met politici te delen. Lobbyisten hopen dat de politiek daardoor meer rekening houdt met de mensen of bedrijven die ze vertegenwoordigen.

Zelf lobbyen?

Mensen die lobbyen zijn vaak medewerkers van maatschappelijke organisaties, organisaties die een beroepsgroep vertegenwoordigen, gemeenten en provincies. Ook kunnen mensen van stichtingen en verenigingen lobbyen in de politiek. Wilt u namens een organisatie lobbyen? Dan kunt u een toegangspas aanvragen voor de Tweede Kamer. Meer informatie over het aanvragen van een toegangspas vindt u op de pagina Lobbyisten op deze site.

“Als lobbyist praat ik namens een bedrijf in de creatieve sector met de Tweede Kamer. Ik geef Tweede Kamerleden informatie over de sector en onderzoek hoe zij zelf naar de sector en ons bedrijf kijken. Zo bouw ik aan een duurzame relatie en wederzijds begrip tussen de sector en de Kamer: werk van de lange adem.” 

Het lobbyistenregister

Elke organisatie mag maar één lobbyist aanmelden bij de Tweede Kamer. Alle lobbyisten komen op een openbare lijst: het lobbyistenregister. Zo is voor iedereen helder welke lobbyisten er zijn in de Tweede Kamer en waar ze voor werken.