Demonstreren en actievoeren

Als u het ergens niet mee eens bent, kunt u demonstreren. Tijdens een demonstratie komen veel mensen bij elkaar om aandacht te vragen voor een maatschappelijk onderwerp. Bijvoorbeeld het klimaat, het onderwijs of de coronamaatregelen. Met als doel iets te veranderen in de samenleving.

Vaak laten organisaties of actiegroepen hun mening horen door te demonstreren. Door te demonstreren proberen mensen invloed te hebben op politieke beslissingen. Demonstraties krijgen vaak aandacht van de media. En via die media komt de boodschap dan bij politici terecht.

Waar kan ik demonstreren?

Demonstraties zijn vaak in Den Haag, waar de Tweede Kamer is. Maar demonstraties kunnen op elke plek georganiseerd worden. Als u een demonstratie organiseert, moet u dit vooraf melden bij de gemeente waar de demonstratie plaatsvindt.

“Ik heb meegedaan aan demonstraties over de woningcrisis, de klimaatcrisis en emancipatie in Nederland. Door met een grote groep mensen je stem te laten horen, word je zichtbaar in de media en laat je de Tweede Kamer zien dat dit echt grote issues zijn, dat verandering nodig is. En het werkt: door het woonprotest was de woningcrisis bijvoorbeeld het grootste onderwerp tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.”