Lid worden van een politieke partij

Politieke partijen in de Tweede Kamer zijn het gezicht van de politiek: in de Eerste en Tweede Kamer, provincies en gemeenten proberen ze hun ideeën in de praktijk te brengen. Bij de verkiezingen kunt u stemmen op een politieke partij. Maar u kunt ook lid worden van een politieke partij, of een nieuwe partij oprichten.

Zelf aan de slag bij een politieke partij

Wilt u niet alleen stemmen op een politieke partij, maar ook invloed hebben op de partij zelf? Dan kunt u lid worden. Als u lid wordt, kunt u bijvoorbeeld meepraten over standpunten van de partij en helpen bij verkiezingscampagnes. En daarmee zorgen dat uw partij in de Tweede Kamer komt.

Een politieke partij oprichten

Iedereen in Nederland kan ook zelf een politieke partij beginnen. U hoeft daarvoor niet de Nederlandse nationaliteit te hebben. Ook maakt het niet uit hoe oud u bent. Wel moet u met minimaal twee personen zijn. U leest er meer over op de pagina Hoe richt ik een politieke partij op? van de Rijksoverheid.

“Ik ben vanaf de middelbare school al geïnteresseerd in politiek en wilde meer doen dan eens in de vier jaar stemmen. Op mijn achttiende werd ik daarom lid van de ChristenUnie. En van 2019 tot 2022 was ik raadscommissielid in mijn gemeente. Als partijlid dacht ik mee over de standpunten van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Zo had ik invloed op de toekomst van mijn gemeente én van Nederland.”