Tijdelijke Commissie Fraudebeleid en Dienstverlening geïnstalleerd

De tijdelijke commissie Fraudebeleid en Dienstverlening (TCFD) heeft donderdag 8 juli Salima Belhaj (D66) gekozen tot voorzitter en Michiel van Nispen (SP) tot ondervoorzitter.

De tijdelijke commissie Fraudebeleid en Dienstverlening werkt een onderzoeksvoorstel uit voor een parlementaire enquête. De commissie dient voorstellen te doen voor te onderzoeken thema’s en voorstellen voor casusonderzoek bij uitvoeringsorganisaties. Een van de reeds benoemde thema’s is de politieke besluitvorming en de rol van de Tweede Kamer in het bijzonder. Overige thema’s kunnen zijn: fraudebestrijding en handhaving, informatie-uitwisseling en dienstverlening bij uitvoeringsorganisaties. Het hoofddoel van de parlementaire enquête is waarheidsvinding om lessen te trekken voor de toekomst. De aanbevelingen, die op basis van het onderzoek gedaan worden, moeten breed geïmplementeerd kunnen worden. De tijdelijke commissie Fraudebeleid en Dienstverlening zal naar verwachting eind 2021 haar werkzaamheden afronden en daarna start de parlementaire enquête. 

De Voorzitter van de commissie, Salima Belhaj (D66), gaf bij haar verkiezing aan snel aan het werk te gaan. 'De komende tijd gaan we aan de slag met de opdracht aan onze commissie om een onderzoeksvoorstel voor de enquêtecommissie te maken.  Dat pakken we met beide handen op, zodat de enquêtecommissie  waarheidsvinding omtrent het fraudebeleid boven tafel kan krijgen en ook lessen voor de toekomst kan trekken'.



De tijdelijke commissie Fraudebeleid en Dienstverlening bestaat uit de volgende leden: 

Salima Belhaj (voorzitter, D66) 

Michiel van Nispen (ondervoorzitter,SP) 

Ingrid Michon-Derkzen (VVD)

René Peters (CDA)

Senna Maatoug (GroenLinks)

Sylvana Simons (Bij1) 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Lees hier het voorstel tot instelling van de tijdelijke commissie Fraudebeleid en Dienstverlening (Kamerstuk 35 867 nr. 1). 

Voor vragen kunt u contact opnemen met de Stafdienst Communicatie, Tijs Manten, t.manten@tweedekamer.nl of 06 – 4813 2777.