10 oktober 2019

Afscheid Kamerlid Arno Rutte

De Tweede Kamer nam op 10 oktober 2019 afscheid van VVD-Kamerlid Arno Rutte. “De gezondheidszorg in Nederland beter en toegankelijker maken, dat werd jouw missie,” sprak Kamervoorzitter Khadija Arib hem toe in de plenaire zaal. Hij wordt opgevolgd door Bart Smals.

lees meer
10 oktober 2019

Parlementair staatsnoodrecht onder de loep

Op verzoek van het Presidium heeft een werkgroep bestaande uit de Kamerleden Joost Sneller (D66, voorzitter), Jeroen van Wijngaarden (VVD) en Anne Kuik (CDA) zich gebogen over de continuering van de volksvertegenwoordiging in een extreem noodgeval. De werkgroep heeft onderzocht welke wettelijke en reglementaire kaders in een dergelijk geval beschikbaar zijn om ervoor te zorgen dat de Kamer haar werkzaamheden kan voortzetten, zodat de democratische legitimatie van het landsbestuur geborgd is. De bevindingen van de Werkgroep parlementair staatsnoodrecht zijn vandaag openbaar geworden.

lees meer
9 oktober 2019

Kamerlid PvdD beëdigd

Eva van Esch (32) is woensdag 9 oktober geïnstalleerd als Kamerlid voor de Partij voor de Dieren. Er was een plaats opengevallen in de fractie door het vertrek van Marianne Thieme uit de Tweede Kamer.

lees meer
8 oktober 2019

Afscheid van Marianne Thieme

De Tweede Kamer nam vanmiddag afscheid van Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. 'Gedreven, vastberaden, gepassioneerd en vurig, soms ook met een zekere verbetenheid', zo karakteriseerde Kamervoorzitter Khadija Arib haar. Mevrouw Thieme werd bij haar afscheid benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

lees meer
8 oktober 2019

Het vragenuur van dinsdag 8 oktober

Het vragenuur van dinsdag 8 oktober gaat over de volgende onderwerpen: angst onder strafrechtadvocaten na de moord op Derk Wiersum, het ontsnappen van een tbs’er uit de Pompekliniek in Nijmegen, drie doden en een miskraam door het eten van besmet vlees en het tekort aan opvang voor slachtoffers van huiselijk geweld.

lees meer
8 oktober 2019

Voorstel Nederlandse rapporteurs in Helsinki aangenomen

Op voorstel van Agnes Mulder (CDA) en Matthijs Sienot (D66) is de interparlementaire conferentie Klimaat in Helsinki gisteren afgesloten met een oproep aan de Europese Commissie en de Europese Raad om het langetermijndoel vast te stellen dat de EU in 2050 klimaatneutraal moet zijn. De Europese Commissie en Europese Raad worden ook opgeroepen om de huidige EU-brede reductiedoelstelling voor het jaar 2030 aan te scherpen.

lees meer
8 oktober 2019

Wybren van Haga alleen verder in Kamer

Wybren van Haga zet als eenmansfractie zijn Kamerlidmaatschap voort. Hij doet dit onder de naam 'Van Haga'.

lees meer
4 oktober 2019

Herdenking Oranjehotel

Tijdens de jaarlijkse herdenking van de gevangenen in het Oranjehotel op zaterdag 5 oktober legt ondervoorzitter Martin Bosma van de Tweede Kamer samen met Voorzitter Jan Anthonie Bruijn van de Eerste Kamer een krans namens de Staten-Generaal. Zij doen dit na afloop van een stille tocht bij het Nationaal Monument Oranjehotel.

lees meer
4 oktober 2019

Programmeurs helpen Kamerleden

Tientallen programmeurs en data-analisten hebben op vrijdag 4 oktober de centrale hal van de Tweede Kamer 'overgenomen'. Tijdens de derde editie van de Accountability Hack kwamen zij Kamerleden te hulp met open data-oplossingen. Zij bogen zich over vraagstukken op het gebied van onderwijsfinanciering en de prijs van medicijnen.

lees meer
1 oktober 2019

Algemene Financiële Beschouwingen afgerond

Met de Algemene Financiële Beschouwingen is de Tweede Kamer afgelopen week begonnen aan de jaarlijkse begrotingsbehandeling. Het debat duurde twee dagen, in het zogeheten Vak K namen minister Hoekstra en staatssecretaris Snel van Financiën plaats.

lees meer
1 oktober 2019

Debat over vervolging MH17-verdachten

De Tweede Kamer debatteert vanavond vanaf 19.15 uur over de vervolging van vier verdachten die volgens het Openbaar Ministerie (OM) betrokken zijn bij het neerhalen van vlucht MH17 in 2014. Minister Blok van Buitenlandse Zaken komt hiervoor naar de Kamer.

lees meer
1 oktober 2019

Het vragenuur van dinsdag 1 oktober

Het vragenuur van dinsdag 1 oktober gaat over de volgende onderwerpen: de beveiliging van het interne netwerk van bedrijven en ministeries, de Nederlander die sinds ruim een week in Caïro gedetineerd is, 'seksistisch' speelgoed en de vrouw in Hoensbroek die na haar overlijden een week lang onopgemerkt in huis lag.

lees meer
28 september 2019

Kamervoorzitter krijgt Aletta Jacobsprijs

Vandaag maakte de Rijks Universiteit Groningen bekend dat zij de Aletta Jacobsprijs 2019 toekent aan de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib. Ze krijgt de prijs onder meer “vanwege haar voorbeeldrol als eerste vrouwelijke Kamervoorzitter met een migratieachtergrond en voor de wijze waarop zij het vieren van 100 jaar kiesrecht in Nederland heeft weten te markeren als een viering van het algemeen kiesrecht, voor mannen en vrouwen.”

lees meer
26 september 2019

Kamer opent deuren tijdens Museumnacht

Het gebouw van de Tweede Kamer is geopend tijdens de komende Museumnacht op zaterdag 5 oktober. Tussen 20.00 en 01.00 uur kunnen bezoekers het gebouw binnen.

lees meer
26 september 2019

'Ik vier mijn stem' feestelijk afgesloten

Het jaar waarin Nederland 100 jaar algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen vierde, is feestelijk afgesloten in het gebouw van de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Khadija Arib nam samen met haar collega van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, een onderzoek in ontvangst naar Suze Groeneweg en Carry Pothuis-Smit. Zij waren de twee eerste vrouwelijke parlementariërs van Nederland.

lees meer

12345...76volgende 15 resultaten