Kamernieuws

Rondetafelgesprek over seksuele en reproductieve gezondheid van vrouwen

Hoe staat het met de vrouwenrechten en de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in de wereld? De commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking laat zich hierover informeren tijdens een rondetafelgesprek met deskundigen op dinsdag 19 maart. De bijeenkomst is vanaf 17.00 uur te volgen via de livestream en de app Debat Direct.

Een vrouw aan het woord, naast haar hangt een afbeelding van een zwangere vrouw aan een waslijn.

Het vragenuur van dinsdag 19 maart

Het vragenuur van dinsdag 19 maart gaat over de volgende onderwerpen: de dalende vaccinatiegraad onder kinderen, gezondheidsproblemen bij mensen die dichtbij windturbines wonen en de veiligheid van patiënten zou in het gedrang komen door zorgmedewerkers met valse diploma's.

Kamerleden ontvangen petities op dinsdag 19 maart

De commissies van de Tweede Kamer ontvangen op dinsdag 19 maart, zoals in iedere vergaderweek, een aantal petities. Burgers en organisaties die hun standpunt willen laten horen, komen naar het gebouw van de Tweede Kamer om dit in de vorm van een petitie-aanbieding te doen. Deze keer nemen de Kamerleden vijf petities in ontvangst.

Informateur brengt verslag uit bij Kamervoorzitter

Kamervoorzitter Martin Bosma heeft op donderdag 14 maart het eindverslag van informateur Kim Putters ontvangen. Putters doet in zijn verslag een voorstel tot een programkabinet dat steunt op een hoofdlijnenakkoord. De formateur en de voorzitters van de vier fracties (PVV, VVD, NSC en BBB) streven naar een goede, evenwichtige mix van bewindspersonen van binnen en van buiten de politiek die in zijn geheel recht doet aan de verkiezingsuitslag, waarbij de politiek leiders van de vier fracties leden van de Tweede Kamer blijven. De Kamer debatteert op woensdag 20 maart over dit verslag.

Informateur Kim Putters overhandigt zijn eindverslag aan Kamervoorzitter Martin Bosma. Op de achtergrond een blauw scherm met logo's van de Tweede Kamer.

Debat over de staat van de oorlog in Europa

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 14 maart vanaf 18.40 uur over de staat van oorlog in Europa met demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair ministers Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken), Kajsa Ollongren (Defensie) en Geoffrey van Leeuwen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Voorafgaand aan het debat vindt er een rondetafelgesprek plaats over de militaire steun van Nederland aan Oekraïne. U kunt het rondetafelgesprek en plenaire debat volgen via de livestream en Debat Direct. Het debat wordt live ondertiteld.

Het gebouw van de Tweede Kamer met drie vlaggen ervoor.

Debat over mega-order voor onderzeeboten

De Tweede Kamer debatteert op woensdag 13 maart over het bericht dat scheepsbouwer Damen een mega-order voor onderzeeboten dreigt mis te lopen. U kunt het plenaire debat vanaf 18.30 uur volgen via de livestream en Debat Direct.

De onderzeeboot Hr. Ms. Tonijn staat op een stellage in de Rijkswerf Willemsoord in Den Helder.

Het vragenuur van dinsdag 12 maart

Het vragenuur van dinsdag 12 maart gaat over de volgende onderwerpen: Holocaustmuseum geopend in grimmige sfeer, influencers beïnvloeden mogelijk de financiële keuzes van jongeren en de recente faillissementen in winkelstraten.

Kamerleden ontvangen petities

De commissies van de Tweede Kamer ontvangen op dinsdag 12 maart, zoals in iedere vergaderweek, een aantal petities. Burgers en organisaties die hun standpunt willen laten horen, komen naar het gebouw van de Tweede Kamer om dit in de vorm van een petitie-aanbieding te doen. Deze keer nemen de Kamerleden vier petities in ontvangst.

Begrotingsbijeenkomst voor Kamerleden: inzicht in de rijksuitgaven

De Tweede Kamer is medewetgever en controleert de regering. Dit geldt ook voor hoe het belastinggeld wordt verdeeld en uitgegeven. De ministers en staatssecretarissen mogen pas geld uitgeven als de Tweede en Eerste Kamer begrotingen hebben goedgekeurd. De commissie voor de Rijksuitgaven organiseerde op maandag 11 maart een bijeenkomst voor Kamerleden die willen kennismaken of bijpraten over actuele ontwikkelingen met partijen die ook een rol spelen in het begrotings- en verantwoordingsproces.

Kamerleden en experts zitten in groepjes aan tafel tijdens de begrotingsbijeenkomst

Debat over regels digitale weerbaarheid bedrijven

De Tweede Kamer debatteert op dinsdag 12 maart over regels die de digitale weerbaarheid van bedrijven moeten bevorderen. U kunt het plenaire debat met live ondertiteling vanaf 17.00 uur volgen via de livestream en Debat Direct.

Beeld van monitor met cijfers

Debat over vreemdelingen- en asielbeleid

Kamerleden van de commissie voor Justitie en Veiligheid gaan donderdag 7 maart met demissionair staatssecretaris Eric van der Burg in debat over het vreemdelingen- en asielbeleid. Het commissiedebat is vanaf 14.00 uur te volgen via de livestream en Debat Direct.

Hoorzitting over stijgende ticketprijzen en jaarcijfers NS

De commissie voor Infrastructuur en Waterstaat houdt op dinsdag 5 maart een hoorzitting over de stijgende ticketprijzen en jaarcijfers van de Nederlandse Spoorwegen. Kamerleden spreken met vertegenwoordigers van de NS, ProRail en reizigersvereniging Rover. U kunt de bijeenkomst vanaf 16.30 uur live volgen via deze website en de app Debat Direct.

Geel-blauwe trein tussen de kantoren in Amsterdam-Zuid.

Debat over beëindiging gaswinning uit het Groningenveld

De Tweede Kamer debatteert op woensdag 6 maart over een wetsvoorstel dat het definitief beëindigen van de gaswinning uit het Groningenveld regelt. Hiervoor is het nodig dat de Gaswet en de Mijnbouwwet worden gewijzigd. U kunt het plenaire debat met live ondertiteling vanaf 10.30 uur volgen via de livestream en Debat Direct.

Het vragenuur van dinsdag 5 maart

Het vragenuur van dinsdag 5 maart gaat over de volgende onderwerpen: een groot deel van geretourneerde kleding wordt vernietigd, verhoging van boetes zou boetestelsel aan het wankelen brengen en huizen verzakken door extreem droge zomers.

Hoofdingang Kamergebouw weer open

De hoofdingang van de Tweede Kamer is in verband met een verstoring tijdelijk gesloten geweest. Bezoekers kunnen weer gebruik maken van de publieksingang aan het Prinses Irenepad 1.

Zetels in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.