• 24 september 2018

  Kamerleden bezoeken Groningen vanwege gaswinning

  Op maandag 24 september 2018 gaan Kamerleden van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat naar Groningen. Het werkbezoek staat in het teken van de gaswinning in het gebied, die voor aardbevingen zorgt. De Kamerleden spreken onder anderen met vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke organisaties, belangenorganisaties, woningbouwverenigingen en (regionale) bestuurders. Onderwerpen van gesprek zijn de schadeafhandeling, de versterkingsoperatie van huizen en de toekomstvisie voor het gebied.

 • 24 september 2018

  Aftrap van een jaar feestelijke activiteiten rond 100 jaar algemeen kiesrecht

  In 1919 besliste de Tweede Kamer dat alle Nederlandse mannen en vrouwen vanaf 25 jaar voortaan mochten stemmen. Het algemeen kiesrecht was toen een feit in Nederland. De Tweede Kamer gaat dit het hele parlementaire jaar vieren met verschillende activiteiten. Donderdag 27 september is de aftrap in de Statenpassage. Kamervoorzitter Khadija Arib opent dan de tentoonstelling ‘Ik vier mijn stem’ én onthult een borstbeeld van Suze Groeneweg, de eerste vrouw in de Kamer.

 • 24 september 2018

  Drie vacatures bij de Tweede Kamer

  De Tweede Kamerorganisatie is volop in ontwikkeling. Momenteel zijn er drie openstaande vacatures. De Stafdienst Communicatie is op zoek naar een communicatieadviseur, de Stafdienst HR is op zoek naar een adviseur HR-control en de Kamercommissie voor Financiën heeft plaats voor een EU-specialist.

 • 24 september 2018

  Nieuwe functies voor Debat Direct

  Debat Direct, de gratis app van de Tweede Kamer, heeft onlangs een update gekregen. Nu het parlementaire jaar weer begonnen is, kun je de Kamerdebatten nog beter live volgen. Of beluisteren, want je kunt ook kiezen voor de audiomodus. Daarbij gaat het geluid van het debat gewoon door op de achtergrond, terwijl je andere apps gebruikt.

 • 21 september 2018

  Algemene Politieke Beschouwingen afgerond

  Op vrijdag 21 september 2018 was in de Tweede Kamer het vervolg van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat over de begrotingsplannen van de regering voor volgend jaar. Centraal stonden de Miljoenennota en de rijksbegroting die op Prinsjesdag zijn aangeboden aan de Tweede Kamer. Op woensdag 19 september kwamen alle fractievoorzitters aan het woord over de plannen voor 2019. Vrijdag beantwoordde premier Rutte de vragen van de Kamer. Daarna volgde nog een tweede ronde waarin Kamerleden moties konden indienen.

 • 20 september 2018

  Kamerleden willen weten hoe ondernemers regeldruk ervaren

  Het terugdringen en verbeteren van regels bespaart ondernemers en bedrijven tijd en geld. Kamerleden van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) willen weten hoe de regeldruk nu wordt ervaren en wat er beter kan. Daarom roept de commissie ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb), zzp’ers en starters op om hun ervaringen te delen.

 • 14 september 2018

  Tweede Kamer viert in 2019 honderd jaar kiesrecht

  In 2019 heeft Nederland honderd jaar algemeen kiesrecht voor mannen én voor vrouwen. De Tweede Kamer grijpt dat moment aan om een serie van activiteiten te organiseren. Met deze activiteiten wil de Kamer aan een zo breed mogelijk publiek de waarde laten zien van onze parlementaire democratie, waarin ieders stem even zwaar meetelt.

 • 14 september 2018

  Beeldengalerij in Statenpassage maakt plaats

  De beeldengalerij in de Statenpassage is op vrijdag 14 september 2018 ontmanteld. De achttien marmeren bustes van Nederlandse schrijvers, dichters, staatslieden, wetenschappers en industriëlen maken plaats voor de tentoonstelling ‘Ik vier mijn stem!’ over honderd jaar algemeen kiesrecht.

 • 14 september 2018

  Kijk het plenaire debat over wereldwijde ongelijkheid terug

  Op donderdag 13 september 2018 vanaf 20.52 uur debatteerde de Tweede Kamer over het bericht dat de wereldwijde ongelijkheid extreme vormen aanneemt. Door een technische storing was er tijdens de eerste zeven minuten van dit debat helaas geen volledige live uitzending beschikbaar. De beelden en het bijbehorende geluid zijn inmiddels wel terug te zien via Debat Gemist.

 • 11 september 2018

  Het vragenuur van dinsdag 11 september 2018

  Op dinsdag 11 september 2018 om 14.00 uur gaat het vragenuur over de volgende actuele onderwerpen: dividendbelasting, het Internationaal Strafhof, de anticonceptiepil en de opslag van DNA.

 • 10 september 2018

  Kamerleden bezoeken Londen vanwege Brexit

  Een gezamenlijke delegatie van de Eerste en Tweede Kamer bracht op zondag 9 en maandag 10 september 2018 een werkbezoek aan Londen vanwege de brexit. De delegatie wilde zich een beeld vormen van de voorbereidingen op de brexit door de Britse overheid. Hierbij kwamen de verschillende uittredingsscenario’s, waaronder het no-dealscenario, en hun gevolgen aan de orde.

 • 6 september 2018

  Tweede Kamer trekt veel bekijks tijdens Open Monumentendag

  Tijdens Open Monumentendag hebben ongeveer 4.600 mensen een bezoek gebracht aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Op zaterdag 8 september 2018 opende de Tweede Kamer haar deuren voor publiek. Bezoekers konden een kijkje nemen in de oude vergaderzaal uit 1777, de Stadhouderskamer (de plek van de kabinetsformatie) en de plenaire vergaderzaal. Bezoekers deden een gecombineerde tour, waarmee ze ook de Eerste Kamer bezochten.

 • 5 september 2018

  Debat over uitspraken minister Blok over multiculturele samenleving

  De Tweede Kamer debatteerde op woensdag 5 september 2018 met minister Blok (Buitenlandse Zaken) over zijn uitspraken over de multiculturele samenleving. Tijdens het debat gaf Blok extra uitleg over de achtergrond van zijn opmerkingen, die hij zelf al ‘te scherp’ had genoemd. Een motie van wantrouwen tegen Blok kreeg geen meerderheid.

 • 5 september 2018

  Debat over verslag ondervragingscommissie Fiscale constructies

  De Tweede Kamer debattteerde op woensdag 5 september 2018 over het verslag van de parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies. Zij hoorde in juni 2017 27 deskundigen en getuigen naar aanleiding van de Panama Papers. Met deze ondervraging wilde de Kamer meer inzicht krijgen in de werkwijze van trustkantoren en de fiscale adviespraktijk, en de effectiviteit van het toezicht daarop. Op 5 september ging de Kamer met minister Hoekstra en staatssecretaris Snel van Financiën en minister Dekker voor Rechtsbescherming in debat over de uitkomsten van deze parlementaire ondervraging.

 • 4 september 2018

  Commissie voor Financiën stuurt brief aan Amerikaans Congres over ‘accidental Americans’

  De commissie voor Financiën heeft op dinsdag 4 september 2018 namens de Tweede Kamer in een brief aan het Amerikaanse Congres haar zorgen geuit over de positie van zogenoemde ‘accidental Americans’. Dit zijn mensen met het Amerikaanse staatsburgerschap die buiten de Verenigde Staten zijn geboren, nooit in de VS hebben gewoond, gestudeerd of gewerkt, maar die wél met Amerikaanse belastingheffing te maken kunnen krijgen.

12345...65volgende 15 resultaten