Kamer debatteert over Miljoenennota

De Tweede Kamer heeft donderdag 19 september de Algemene Politieke Beschouwingen afgerond, het jaarlijkse debat op hoofdlijnen over de Miljoenennota. Dinsdag 17 september, op Prinsjesdag, nam Kamervoorzitter Khadija Arib de stukken in ontvangst uit het koffertje dat de minister van Financiën traditioneel aanbood. Gisteren reageerde minister-president Rutte op de inbreng van de fractievoorzitters van woensdag 18 september.

Algemene Politieke Beschouwingen

De Algemene Politieke Beschouwingen vormen het startdebat van het nieuwe parlementaire jaar. Het is een debat op hoofdlijnen, dat vooral wordt gevoerd door de fractievoorzitters. De Kamer heeft er twee dagen aan besteed. Na de algemene beschouwingen worden komende maanden de afzonderlijke begrotingen van de departementen behandeld in de Kamer. De algemene beschouwingen zijn om 10.30 uur begonnen. Via Debat Gemist kunt u het debat terugzien. 

Miljoenennota

Uit de troonrede blijkt hoe het land er volgens de regering voor staat en wat de belangrijkste plannen zijn voor het komende jaar. Iedere minister heeft voor zijn eigen beleidsterrein een bijdrage geleverd voor de troonrede. De minister-president bespreekt de tekst daarna met de Koning.

Leden van de Staten-Generaal...

Koning Willem-Alexander sprak dinsdag namens de regering in de Ridderzaal de troonrede uit. De troonrede begint altijd met de woorden: 'Leden van de Staten-Generaal'. Dit zijn de Eerste en de Tweede Kamer samen. In de Ridderzaal zijn tijdens het voorlezen van de troonrede leden van het Koninklijk Huis, het kabinet, de Eerste en Tweede Kamer en andere genodigden aanwezig. Na de laatste woorden van de troonrede roept de Voorzitter: “Leve de Koning!”. Na het uitspreken van de troonrede gaan de leden van de Tweede Kamer altijd naar de plenaire vergaderzaal, waar de minister van Financiën zijn koffertje aanbiedt, waarop staat 'Derde dinsdag in september'. In het koffertje zitten de Miljoenennota en de rijksbegroting.

prinsjesdag_2019_170919011-1920.jpg