EU-parlementariërs spreken over mensenhandel en migratie

Op maandag 14 maart 2016 hielden de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal een conferentie over mensenhandel in het digitale tijdperk en over migratie. Hiervoor kwamen parlementariërs uit de 28 EU-lidstaten en leden van het Europees Parlement naar Den Haag. De conferentie werd georganiseerd vanwege het Nederlandse EU-voorzitterschap in de eerste helft van 2016. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib hield een openingswoord.

Kamervoorzitter Arib achter spreekgestoelte tijdens EU-conferentie
Kamervoorzitter Arib speecht tijdens de EU-conferentie over mensenhandel en migratie

Mensenhandel

De invloed van digitalisering op mensenhandel stond centraal tijdens de conferentie. Heeft het internet patronen in de mensenhandel veranderd? En hoe kan het internet bijdragen aan de bescherming van slachtoffers en de vervolging van daders? Deelnemers aan de conferentie spraken over de beleidsagenda van de Europese Unie voor de aanpak van mensenhandel. Sprekers waren onder anderen minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, Corinne Dettmeijer. In een plenaire discussie delen ook internationale experts hun kennis en ervaring met de aanwezige parlementariërs.

Migratie

In de middag spraken de parlementariërs over de migratieproblematiek, vanwege de actualiteit van het onderwerp. Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie houdt een inleiding. Hierop volgde een paneldiscussie met vertegenwoordigers van onder meer het directoraat Migratie en Bescherming van de Europese Commissie, de Queen Mary University in Londen en Frontex, het Europese agentschap voor grensbewaking.

Interparlementaire conferenties

De themaconferentie over mensenhandel was de derde conferentie die de Eerste en Tweede Kamer organiseren tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap. In aanvulling op de vier vaste interparlementaire conferenties tijdens het EU-voorzitterschap hebben de Eerste en Tweede Kamer voor twee themaconferenties gekozen. Naast de themaconferentie over mensenhandel en migratie is er op 3 en 4 april 2016 een themaconferentie over energie, innovatie en de circulaire economie.

Website

Meer informatie vindt u op de speciale website voor de parlementaire activiteiten tijdens het EU-voorzitterschap.