Rapporteurs

Kamercommissies kunnen leden benoemen tot rapporteur voor een bepaald onderwerp. Een rapporteur verdiept zich in het onderwerp en adviseert de commissie over de behandeling. Meestal benoemt een commissie twee of meer leden tot rapporteur voor een onderwerp. De rapporteurs kunnen een beroep doen op ondersteuning door de ambtenaren bij de Tweede Kamer.

Lopende rapporteurschappen

EU-uitbreiding

Isa Kahraman (NSC)

Pepijn van Houwelingen (FvD)

De commissie Europese Zaken in oude samenstelling had besloten tot het organiseren van een technische briefing en een commissiedebat naar aanleiding van het verslag van de Europese Commissie over de voortgang van Oekraïne, Moldavië en Georgië. Tijdens de procedurevergadering op 21 december 2023 heeft de commissie in nieuwe samenstelling besloten deze activiteiten te willen inplannen. Deze activiteiten kunnen onder het rapporteurschap EU-uitbreiding worden geschaard en door de rapporteurs worden voorbereid. Eerder geplande activiteiten werden vanwege de verkiezingen geannuleerd, zoals een rondetafelgesprek over EU-uitbreiding. Het is aan de nieuwe rapporteurs om deze in overweging te nemen en voor een volgende procedurevergadering een voorstel te doen over activiteiten in het aankomende jaar.
 

EU-hervormingen

Jesse Klaver (GL-PvdA)

Laurens Dassen (Volt)

Thom van Campen (VVD)

‘Als de EU wil uitbreiden, zal het zelf eerst moeten hervormen. Want een EU van 30+ lidstaten moet anders worden ingericht dan een EU van 27 lidstaten’. Deze boodschap klinkt steeds luider in Brusselse kringen en in de Europese hoofdsteden. Sinds de oorlog in Oekraïne hebben de toetredingsprocessen van bijna alle lopende aanvragen een versnelling gekregen, met Oekraïne zelf als koploper en trekker van deze ontwikkeling.

Gezien de vele actuele ontwikkelingen en het belang van tijdigheid in het formuleren van de wensen van Nederland, zijn drie rapporteurs aangesteld op het thema EU-hervormingen. Het is aan de rapporteurs om op een volgende procedurevergadering een voorstel te doen voor activiteiten in het aankomende (half) jaar.
 

EU-informatievoorziening

Marieke Koekkoek (Volt)

De doelen van het rapporteurschap zijn:

  • Het versterken van de informatiepositie van de Kamer door helder informatie te delen ten aanzien van EU-werkwijze en informatievoorziening, om zo meer gericht gebruik van de bestaande instrumenten door de Kamer te bevorderen
  • Het deelnemen aan en verzorgen van inbreng ten aanzien van transparantie en EU-informatievoorziening in interparlementaire overleggen
  • Het namens de commissie uitdragen van inhoudelijke standpunten indien de commissie of Kamer deze heeft vastgesteld
  • Het uitvoeren van het wetgevingsrapporteurschap met betrekking tot de Europawet

Het mandaat is goedgekeurd tijdens de procedurevergadering op 7 juli 2022.

De rapporteurs hebben gesprekken gevoerd met een delegatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de Europawet. Over deze gesprekken hebben zij teruggekoppeld in een tussentijds verslag.

De activiteiten onder het rapporteurschap EU-informatievoorziening hebben in 2023 met name in het teken gestaan van de aanstaande Europawet. De commissie heeft in februari 2023 besloten tot het organiseren van een drietal kennisactiviteiten, te weten een wetenschapstoets op de Europawet, een vergelijkend onderzoek naar EU-informatievoorziening in andere lidstaten, en ter presentatie van beide producten een technische briefing. Het vergelijkend onderzoek en de wetenschapstoets zijn op 18 december 2023 opgeleverd. De technische briefing is nog niet georganiseerd.

Het is aan de aanstaande rapporteurs om te overwegen de technische briefing ten uitvoer te brengen en voor een volgende procedurevergadering een voorstel te doen over verdere activiteiten in het aankomende jaar.


Rechtsstatelijke ontwikkelingen in de EU

Eddy van Hijum (NSC)
Thom van Campen (VVD)

Naar aanleiding van de ontwikkelingen in onder meer Polen en Hongarije heeft de commissie zich de afgelopen jaren actief beziggehouden met bedreigingen van de rechtsstaat in EU-lidstaten. De commissie zal contacten onderhouden met andere parlementen om hierin gezamenlijk op te trekken. Daarnaast overlegt de commissie met EU-instellingen, met overheden en maatschappelijke organisaties in lidstaten waar de rechtsstaat in het geding is.

De rapporteurs op dit thema hebben gedurende de periode 2021 - 2023 gesprekken over rechtsstatelijkheid gevoerd met onder andere Eurocommissaris Didier Reynders voor Justitie, de Nederlandse ambassadeurs in Warschau en Boedapest en verschillende maatschappelijke organisaties die de rechtsstaat ontwikkelingen nauwkeurig volgen. De rapporteurs hadden zichzelf ten doel gesteld gelijkstemde parlementen te vinden en gezamenlijke activiteiten te organiseren. Op verschillende COSAC bijeenkomsten, waaronder die van 26-27 november 2023, hebben de rapporteurs activiteiten over rechtsstatelijkheid met gelijkgestemde parlementen ondernomen. Daarnaast oriënteerden de rapporteurs zich op mogelijke landen ter organisatie van een werkbezoek. Het is aan de nieuwe rapporteurs om te overwegen de huidige werkwijze voort te zetten en voor een volgende procedurevergadering een voorstel te doen over activiteiten in het aankomende jaar.


Implementatie van EU-wetgeving

Laurens Dassen (Volt)

Eddy van Hijum (NSC)