Voorzitter

Kamervoorzitter Martin Bosma zit in de voorzittersstoel in de plenaire zaal. In zijn rechterhand houdt hij de voorzittershamer.

Samenvatting

Martin Bosma is op 14 december 2023 gekozen tot Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Op deze pagina volgt een overzicht van zijn activiteiten.

Social links

Submenu

Activiteiten

Verantwoordingsdag

Kamervoorzitter Martin Bosma schudt de hand van Pieter Duisenberg, president van de Algemene Rekenkamer, in de plenaire zaal. Voor hen staat het koffertje met de stukken die de Rekenkamer aanbiedt.

De derde woensdag in mei is Verantwoordingsdag. De dag begon traditiegetrouw met het Verantwoordingsontbijt. Gastspreker Nathalie van Berkel ging met de Kamerleden en andere genodigden in gesprek over de uitvoering van overheidsbeleid. Na het ontbijt ontving ik in de plenaire zaal de verantwoordingsstukken uit handen van minister Eelco Heinen van Financiën. Dit zijn het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2024 en de departementale jaarverslagen. De president van de Algemene Rekenkamer, Pieter Duisenberg, bood daarna de rapporten aan waarin de Rekenkamer het regeringsbeleid van het afgelopen jaar beoordeelt.

Bezoek parlementsvoorzitter Servië

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn, parlementsvoorzitter van Servië Ana Brnabić en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma staan voor 2 vlaggen.

Vandaag ontving ik samen met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn de parlementsvoorzitter van Servië, Ana Brnabić. Het bezoek vond plaats in het Tweede Kamergebouw. Tijdens de ontmoeting spraken we over de langdurige relatie tussen Servië en Nederland. Voordat er in 1891 officiële bilaterale betrekkingen tot stand kwamen, waren we al met elkaar verbonden. Zo speelde Nederland een rol in de Vrede van Passarowitz in 1718. Traditiegetrouw tekende Brnabić het gastenboek. Na de ontmoeting ging de Servische delegatie in gesprek met leden van de commissie voor Europese Zaken.

Voorzittersconferentie Boedapest

Een groep personen staat op een trap met een rode loper. Op de achtergrond staan vlaggen.

Samen met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn nam ik op maandag 12 mei deel aan de Voorzittersconferentie in Boedapest. Tijdens deze conferentie kwamen de Voorzitters van de parlementen in Europa samen om informatie uit te wisselen en om de parlementaire samenwerking te stimuleren. Aan de hand van meerdere thema’s gingen de parlementsvoorzitters met elkaar in gesprek. Zo werd er bijvoorbeeld gesproken over de toekomst van de Europese Unie en het behoud van de Europese culturele identiteit. Daarnaast waren er nog een-op-een gesprekken tussen Voorzitters.

Werkbezoek aan Aruba, Curaçao en Bonaire

Drie mensen op een rij met achter zich vlaggen en een portret van Koning Willem-Alexander en rechts een bloemstuk.

Ik heb vorige week samen met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn een bezoek gebracht aan Aruba, Curaçao en Bonaire. Voor mij was dit in deze rol een kennismaking met de eilanden. De reis begon in Aruba, waar we de minister-president, Mike Eman, ontmoetten. Ook hebben we het Nationaal Archief van het eiland bezocht en waren we bij ondernemers die zich inzetten om het centrum van Oranjestad te laten opleven. Op Curaçao hebben we kennis gemaakt met de gouverneur, Lucille George-Wout (zie foto) en minister-president Gilmar Pisas. We maakten een wandeling door de bekende wijk Otrobanda en er was een gesprek over georganiseerde misdaad met het Recherche Samenwerkingsteam. Het werkbezoek eindigde op Bonaire, waar we de zoutpannen bezichtigden en gezaghebber John Soliano ontmoetten, evenals de Eilandsraad. We hebben daar ook de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland bezocht.

Herdenking bij Erelijst van Gevallenen

De twee Voorzitters staan voor een krans. Je ziet de krans van de achterkant. Ze staan in een lichte ruimte en je ziet een gedeelte van de Erelijst gemaakt van grijze steen.

Bij de Erelijst van Gevallenen in de Statenpassage van het Kamergebouw hebben we vandaag de jaarlijkse 4 mei-herdenking van oorlogsslachtoffers gehouden. In mijn toespraak vroeg ik onder meer aandacht voor het verhaal van de Nederlandse koopvaardij. De mannen die op zee streden voor onze vrijheid, terwijl ons land bezet was. Iedere naam in deze Erelijst der Gevallenen vertegenwoordigt een leven dat werd afgebroken, een toekomst die nooit werd vervuld, een familie die achterbleef. Ook oud-Kamervoorzitter Wim Deetman sprak op deze bijeenkomst. Samen met de Voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn heb ik een krans gelegd bij het nationaal monument. Lees mijn volledige toespraak hier.

Jom Hasjoa herdenking

Kamervoorzitter Martin Bosma op de voorste rij in het publiek tijdens de Jom Hasjoa herdenking.
Foto: Chris van Houts

Ik was aanwezig bij de Jom Hasjoa herdenking in Amsterdam. Op Jom Hasjoa, de herinneringsdag van de Sjoa (Holocaust) herdenkt de Joodse gemeenschap over de hele wereld de slachtoffers van de naziterreur. Tijdens de herdenking spraken onder anderen burgemeester Femke Halsema en de ambassadeur van Israël, Modi Ephraim. De toespraken werden afgewisseld met muziek. Tot slot werd er twee minuten stilte in acht genomen. De Jom Hasjoa herdenking wordt al vanaf 1946 georganiseerd en vindt sinds 1966 plaats in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam.

Ontvangst Sultan van Oman

Van links naar rechts staan Kamervoorzitter Martin Bosma, Sultan Haitham bin Tarik van Oman en Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruin.

Vandaag ontving ik samen met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn Sultan Haitham bin Tarik van Oman. De Sultan bracht een tweedaags staatsbezoek aan Nederland. Tijdens de ontmoeting werd er gesproken over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld over de gelijkenissen tussen de twee landen: Oman en Nederland hebben allebei een monarchie en een parlement met twee Kamers. Ook stonden we stil bij de maritieme banden. Oman en Nederland werken op zeevaartgebied al 400 jaar samen. 

Ontvangst Voorzitter van de Duitse Bondsraad

Van links naar rechts staan Kamervoorzitter Martin Bosma, Voorzitter van de Duitse Bondsraad Anke Rehlinger en Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruin.

Samen met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn ontving ik Anke Rehlinger, de Voorzitter van de Duitse Bondsraad. De Bondsraad vertegenwoordigt de zestien Duitse deelstaten in het Duitse politieke stelsel. Tijdens de ontmoeting stonden we stil bij het belang van de samenwerking tussen Nederland en Duitsland. Sinds 2000 is het gebruikelijk dat de jaarlijks wisselende Bondsraadpresident een bezoek brengt aan Nederland. De ontvangst van Rehlinger vond plaats in het Eerste Kamergebouw. Tijdens de ontmoeting werd er traditiegetrouw geschreven in het gastenboek.

Bezoek Waalsdorpervlakte

Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma en Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn leggen een bloemstuk bij het monument op de Waalsdorpervlakte.

Samen met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn legde ik op 31 maart een bloemstuk bij het herdenkingsmonument op de Waalsdorpervlakte. Leden van de Tweede en Eerste Kamer brachten deze dag een bezoek aan de plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 mensen zijn geëxecuteerd. De vlakte ligt vlakbij de Oranjehotel-gevangenis in Scheveningen en werd door de Duitsers gebruikt om terdoodveroordeelden te fusilleren. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste Nederlandse herdenkingsplaatsen van de oorlog. Deze plek heeft zo’n bijzondere geschiedenis. Het is belangrijk dat we het verhaal van de oorlog levend houden voor de komende generatie. 

Bezoek aan Frankrijk

Kamervoorzitter Martin Bosma staat naast de Franse Parlementsvoorzitter Yaël Braun-Pivet. Ze staan bovenaan de trap van het Franse Parlementsgebouw.

Ik bezocht op 27 en 28 maart het Franse parlement in Parijs. Tijdens dit tweedaagse werkbezoek ging ik onder meer in gesprek met ambtgenoot Yaël Braun-Pivet. We spraken over de huidige politieke situatie in Frankrijk, de overeenkomsten en verschillen tussen de rol van de Voorzitter in beide landen en de manier waarop er in het parlement gedebatteerd wordt. Hierna bracht ik een bezoek aan de Senaat (Sénat), vergelijkbaar met de Eerste Kamer in Nederland. Een van de aanwezigen was Loïc Hervé, vicepresident van de Senaat. Ook had ik een afspraak met vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven en de culturele sector in Frankrijk.

Wat is de rol van de Kamervoorzitter?

De Voorzitter leidt de plenaire vergaderingen van de Tweede Kamer. Dit doet de Voorzitter op basis van de regels die de Kamerleden met elkaar hebben opgesteld in het Reglement van Orde. De Kamervoorzitter let er ook op dat de regering de door de Kamer genomen besluiten uitvoert. Daarnaast is hij of zij Voorzitter van het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (het Presidium) en de vertegenwoordiger van de Tweede Kamer naar buiten toe, bijvoorbeeld in het contact met buitenlandse parlementen. 

Lees meer over de taken van de Voorzitter