Biografie, onderwijs en loopbaan van Lisa Westerveld

Biografie

"Goed onderwijs is de sleutel"

Van Nijmegen naar het Binnenhof

In mijn studententijd ben ik vanuit de Achterhoek naar Nijmegen verhuisd, waar ik al snel actief werd in de studentenpolitiek. Twee jaar was ik voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en behartigde ik studentenbelangen. In die periode onderhandelde ik met Kamerleden en ministers, maar voerde ook actie: dankzij een stevige positionering van de LSVb verbeterde de kwaliteit van de inspraak en werd het collegegeld niet verhoogd. Na afronding van mijn studie ben ik betrokken gebleven bij het onderwijs. Ook ben ik, na de bezetting van het Maagdenhuis, voorzitter geweest van de Commissie Democratisering & Decentralisering bij de Universiteit van Amsterdam. 
Al vanaf mijn studie filosofie ben ik sterk betrokken bij het onderwijs, eerst dus als voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond en daarna als voorlichter van de Algemene Onderwijsbond. Goed onderwijs is de sleutel: het geeft alle jonge mensen kansen voor de toekomst en draagt bij aan hun vorming tot kritische burgers.
Maar ik zet me voor meer in dan alleen het onderwijs. Ik ben raadslid geweest in Nijmegen, waar ik voorstellen deed die experimenten, gebaseerd op het basisinkomen, in beweging kregen. Ook heb ik mij ingezet voor duurzame sportaccommodaties en een groene, fietsvriendelijke binnenstad.
Vanuit mijn portefeuille ben ik, naast onderwijs, ook woordvoerder voor Jeugdzorg, Kinderopvang, Media en Sport.

Hier sta ik voor

Mensen kansen geven. Door goed onderwijs zonder (financiële) drempels en met voldoende inspraak. Maar ook door anders naar de arbeidsmarkt te kijken: benader werkzoekenden positief en zadel ze niet op met verplichtingen. Dat loont!
Zorg dus voor goed onderwijs zonder (financiële) drempels en met voldoende inspraak van leerlingen, studenten en leraren. Het onderwijs wordt momenteel te veel bepaald door bestuurders. Ik wil dat de kennis van de mensen in en voor de klas hierbij een grotere rol krijgt, dat klassen kleiner worden en de werkdruk van het personeel omlaag gaat.
Een misschien nog wel belangrijker overkoepelend thema is: eerlijke kansen bieden. Dat geldt zeker in het onderwijs, maar het is veel breder. Zo heb ik me in de Nijmeegse gemeenteraad ingezet op het gebied van werk en integratie. Verder ben ik voorvechter van een socialere bijstand en experimenten gebaseerd op het basisinkomen.

Wetenswaardigheden

Niet alleen in de politiek ben ik fanatiek, maar ook op het voetbalveld. Ontspannen doe ik graag met het lawaai van een goed metalconcert.

Education

 • Master of Arts in de Filosofie. Afstudeerrichting sociale en politieke filosofie (bene meritum behaald in 2010), Radboud Universiteit, Nijmegen, 01-09-2009 - 2010
 • Bachelor of Arts in de Filosofie (behaald in 2008), Radboud Universiteit, Nijmegen, 2003 - 2007
 • Culturele Antropologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, 2001 - 2002
 • VWO, Christelijk College Schaersvoorde, Aalten, 1994 - 2001

Loopbaan

 • Voorzitter commissie Democratisering en Decentralisering , UvA , 11-2015
 • Gemeenteraadslid, GroenLinks Nijmegen, Woordvoerder Werk & Inkomen, sport,Europa en binnenstad. , 2014
 • Debatleider bij LUX, debat- en filmhuis , Nijmegen, 11-2011 - 2015
 • Persvoorlichter en lobbyist , Algemene Onderwijsbond (AOb), 03-2011 - 2017
 • Panellid, Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), en diverse Visiterende en Beoordelende Instanties (VBI’s) voor opleidingen in het hoger onderwijs., 06-2009 - 06-2011
 • Voorzitter, Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), 10-2007 - 06-2009
 • Stage: geven van onderwijs , (ethiek) aan studenten, 2006 - 2007
 • Diverse werkzaamheden in de landbouw en horeca (Nederland en Duitsland), 1994 - 2007

Samenvatting

Lisa Westerveld is geboren in Aalten op 16 november 1981 en woont in Nijmegen. Zij is in totaal 5 jaar actief in de Tweede Kamer, 2080 dagen om precies te zijn.

Naar boven