Michiel van Nispen

Portretfoto Michiel van Nispen met partijlogo SP

Samenvatting

Michiel van Nispen is geboren in Breda op 14 oktober 1982 en woont in Breda. Hij is in totaal 3620 dagen actief in de Tweede Kamer.

Links naar sociale media

Meer info

Biografie

"Ik kan niet tegen onrecht"

Ik vind ideologie in de politiek heel belangrijk. Ik wil graag bijdragen aan een betere wereld voor iedereen. Toen ik rechten studeerde, had ik verschillende bijbanen op advocatenkantoren. Ik voelde al snel dat ik daar niets kon toevoegen aan een betere wereld. Een advocaat zei tegen mij: jij bent hier niet op je plek, schrijf een brief aan Amnesty of de SP. Dat heb ik heel letterlijk genomen. Een paar weken later solliciteerde ik bij de SP-fractie.

De diepte in

In 2007 begon ik als fractiemedewerker op het terrein van Justitie. In de jaren die volgden werkte ik voor mijn leermeester Jan de Wit. We gingen bij vele dossiers samen de diepte in, bijvoorbeeld bij de initiatiefwet om het verbod op godslastering te schrappen. Juridisch was het eenvoudig: we hoefden maar twee wetsartikelen te wijzigen. Maar er zat veel meer werk achter. Hoe moet je bijvoorbeeld een arrest uit 1968 lezen? Deze ervaring was een goede voorbereiding op mijn Kamerlidmaatschap.

Werkbezoek

Als Kamerlid wil ik niet alleen op de hoogte zijn van alle brieven die het ministerie naar de Kamer stuurt, maar wil ik ook de werkelijkheid daarachter kennen. Dat kan volgens mij alleen door steeds in gesprek te gaan met advocaten, notarissen en rechtzoekenden, kortom met de mensen die het aangaat. Mijn ervaring als beleidsmedewerker is dat de informatiestroom van de ministeries gekleurd is en verpakt in beleidstaal. Een werkbezoek aan een gevangenis is veel leerzamer dan tientallen inspectierapporten bij elkaar.

Opleiding

  • Master Internationaal en Europees publiekrecht, 2006 - 2007
  • Nederlands recht, afstudeerrichting privaatrecht, Universiteit van Tilburg, 2000 - 2004
  • VWO, Nassau Scholengemeenschap, Breda, 1994 - 2000

Loopbaan

  • Beleidsmedewerker justitie, Tweede Kamerfractie SP , Den Haag, 2007 - 2014
  • Medewerker, Op advocatenkantoren, 2004 - 2007