Jaarlijkse 4 mei-herdenking bij Erelijst van Gevallenen

Bij de Erelijst van Gevallenen in de Statenpassage van de Tweede Kamer vindt op zondag 4 mei vanaf 11.00 uur de jaarlijkse herdenking van oorlogsslachtoffers plaats. Kamervoorzitter Martin Bosma en oud-Kamervoorzitter Wim Deetman houden een toespraak. Daarop volgen enkele kransleggingen bij dit nationaal monument. U kunt de plechtigheid volgen via de livestream en de app Debat Direct.

Een stenen blok met daarop een glasplaat. Onder het glas is een opengeslagen boek zichtbaar, dat is de Erelijst van Gevallenen. Rechts daarvan de Nederlandse vlag in een houder en op de achtergrond glazen wanden. Daarachter liggen de zalen voor commissievergaderingen.
Erelijst van Gevallenen in de Statenpassage van de Tweede Kamer.

Gedichten en kransleggingen

Na de toespraken dragen leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag gedichten voor, gevolgd door het omslaan van een bladzijde van de Erelijst van Gevallenen. Hierna legt de Kamervoorzitter samen met Jan Anthonie Bruijn, Voorzitter van de Eerste Kamer, een krans namens de Staten-Generaal. Minister-president Dick Schoof en staatssecretaris Vincent Karremans leggen een krans namens de Rijksministerraad. Ook is er een krans van de Johan de Witt Scholengroep. De plechtigheid eindigt met een minuut stilte. 

Erelijst van Gevallenen

De Erelijst bevat van bijna 18.000 gevallenen de familienaam en voornamen, plaats en datum van geboorte, beroep of militaire rang, plaats en datum van sneuvelen of overlijden – voor zover bekend. Sinds 1960 wordt er iedere dag een bladzijde van de Erelijst omgeslagen. De Erelijst is in latere jaren in samenwerking met het NIOD aangevuld en in 2010 volledig gedigitaliseerd. Bij de herdenking zijn ook dit jaar familieleden aanwezig van personen die in de Erelijst staan vermeld.

Volg live

U kunt de 4 mei-herdenking vanaf 11.00 uur volgen via de livestream en de app Debat Direct. 

Herdenking op de Dam

De Kamervoorzitter is in de avond van 4 mei aanwezig bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Ook daar legt hij samen met de Voorzitter van de Eerste Kamer een krans namens de Staten-Generaal. Bekijk het programma van de Nationale Dodenherdenking