Herdenking gevallenen en slachtoffers voormalig Nederlands-Indië

‘Oorlog is een gif dat snel mensen doodt, dat langzaam doorwoekert in families en zo generaties lang slachtoffers maakt. Maar het laat ook die onvernietigbare veerkracht zien van mensen, om op te komen voor hun vrijheid en voor democratie.’ Dat zei Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib op dinsdag 14 augustus 2018 tijdens de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Deze herdenking vindt jaarlijks plaats bij de Indische plaquette in het Tweede Kamergebouw.

Toespraken, kransen en een minuut stilte

Indieherdenking 2018
Een minuut stilte bij de Indische plaquette in het Kamergebouw.

De Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer legden vervolgens kransen. Bij de herdenking waren verschillende Kamerleden en vertegenwoordigers van de betrokken organisaties aanwezig. De herdenking begon met een korte toespraak van de voorzitter van de ‘Stichting Herdenking 15 augustus 1945’, Erry Stoové.

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib spreekt over de vele verhalen over de oorlog die nog verteld moeten worden
Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib spreekt over de vele verhalen over de oorlog die nog verteld moeten worden

Aansluitend sprak Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib over de vele gezinnen die na de Tweede Wereldoorlog uit Indië naar Nederland kwamen. "Met hutkoffers vol spullen, vol verhalen, vol herinneringen. Sommige van die hutkoffers bleven gesloten. Jarenlang. Omdat de inhoud ervan te pijnlijk was. En omdat het niet gebruikelijk was om over die pijn te praten. Er was ook vaak geen oor voor." Het is belangrijk dat ook die weggestopte verhalen verteld worden, aldus Khadija Arib.

Na de toespraken legden Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol, Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en de voorzitter van de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 gelijktijdig een krans bij de Indische plaquette, gevolgd door een minuut stilte. Daarna trokken de aanwezigen in een defilé langs de Indische plaquette en de kransen.

De Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer leggen een krans bij de Indische plaquette
De Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer leggen een krans bij de Indische plaquette

Nationale Indiëherdenking op woensdag 15 augustus

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib legt samen met Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol namens de Staten-Generaal een krans bij het Indiëmonument.
Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib legt samen met Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol namens de Staten-Generaal een krans bij het Indiëmonument.

Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks, op 14 augustus, organiseert de ‘Stichting Herdenking 15 augustus 1945’ in aanwezigheid van de Voorzitters van beide Kamers, Kamerleden en vertegenwoordigers van betrokken organisaties een korte besloten herdenking bij de plaquette aan het Binnenhof. Deze bronzen Indische plaquette werd op 15 augustus 1985 onthuld in de hal van Binnenhof 1a, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

Nationale herdenking

Op woensdag 15 augustus vindt bij het Indisch Monument in Den Haag de nationale herdenking georganiseerd door Stichting Herdenking 1945 plaats. De Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer leggen ook die dag een krans ter nagedachtenis aan de gevallenen. De NOS zendt deze herdenking om 12.15 uur rechtstreeks uit op NPO 1 en via npo.nl; om 19.15 uur volgt op NPO2 een terugblik met gasten en reportages.