Nederland doet mee aan coalitie tegen IS

10 september 2014, debat - Een ruime Kamermeerderheid is bereid om de terreurgroep IS samen met een internationale coalitie militair aan te pakken.

Het geweld dat de soennitische terreurgroep Islamitische Staat (IS) tegen minderheden in Irak gebruikt, is volgens alle woerdvoerders te gruwelijk voor woorden. De opmars van IS is een bedreiging voor Irak, Syriƫ en de hele Arabische regio, maar eveneens voor de veiligheid in Nederland. Ook die analyse wordt door alle woordvoerders gedeeld. Over de manier waarop IS een halt moet worden toegeroepen, lopen de meningen iets verder uiteen. Op de SP na is een ruime meerderheid echter van mening dat Nederland bereid moet zijn om deel te nemen aan een internationale coalitie. Van Ojik (GroenLinks) wil echter wel eerst weten wat de strategie zal zijn voordat hij die kan steunen.

Nederland moet deelnemen aan een coalition of the willing
De Verenigde Staten zoeken steun voor een internationale coalition of the willing tegen IS. Van Bommel wil namens de SP-fractie als enige niet deelnemen aan een militaire campagne, want die zal slechts bijdragen aan meer geweld. Ten Broeke (VVD) pleit juist voor volledige medewerking aan de coalitie: "Kabinet, doe wat je kunt en doe het goed". Ook Van Klaveren (Groep Bontes/Van Klaveren) wil dat Nederland volop meedoet aan het stoppen van IS. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) benadrukt dat deze mensen inderdaad militair moeten worden aangepakt: "Dat kan niet anders". Minister Hennis (Defensie) legt uit dat Obama bekend zal maken welke strategie hij wil volgen. Daarna zal ook Nederland erbij betrokken worden: "De komende weken zitten we aan tafel om mee te praten".

Intussen moet de humanitaire nood gelenigd worden
Voordewind (ChristenUnie) en Sjoerdsma (D66) wijzen op de verschrikkingen die mensen in Irak ondergaan en op de noodzaak om daar iets aan te doen. De hulp komt tot nu toe niet goed op gang. Voordewind heeft dat zelf gezien toen hij daar was: "De loodsen stonden vol, maar er waren te weinig partners voor de distributie". Timmermans bevestigt dat er een distributieprobleem is. Desalniettemin zal hij minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) vragen wat Nederland extra kan doen om te helpen. De Roon (PVV) en Servaes (PvdA) vragen zich af waar de door Saudi-Arabiƫ toegezegde 500 miljoen dollar blijft. Die zorg kan Timmermans wegnemen: dat hulpgeld is overgemaakt.

IS moet materieel en financieel afgeknepen worden
Naast militaire actie tegen IS moeten er maatregelen komen om bevoorrading van de terreurorganisatie af te knijpen, zowel materieel als financieel. Dat vindt een ruime Kamermeerderheid. Terroristen moeten niet bevoorraad kunnen worden, zegt CDA'er Omtzigt. Samen met Servaes wil hij dat IS ook geen olie kan verhandelen. Ten Broeke wil iedereen die levert aan IS op een sanctielijst zetten. Behalve materieel moet IS ook financieel worden afgeknepen, vinden Dijkgraaf (SGP) en Servaes.

De Kamer stemt op 11 september over de ingediende moties.

ZIE OOK:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.