Kennisagenda

De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt voortdurend aan de versterking van haar zelfstandige kennis- en informatiepositie, bijvoorbeeld door rondetafelgesprekken te houden, het afleggen werkbezoeken of het (laten) uitvoeren van onderzoek. In de kennisagenda legt de commissie daarnaast een aantal thema’s vast, waarin zij zich het komende jaar inhoudelijk verder wil verdiepen. De doelstelling van deze agenda is om te komen tot een goede gemeenschappelijke kennisbasis.

Kennisagenda 2024

De commissie heeft in de strategische procedurevergadering van 13 februari 2024 besloten het thema 'Krapte op de arbeidsmarkt' aan de kennisagenda toe te voegen. Voor het kennisthema 'Gegevensuitwisseling' zal de brief met de inventarisatie van knelpunten inzake gegevensuitwisseling door het Netwerk Publieke Dienstverleners (NPD) worden afgewacht.  

N.B. Voor elk thema is er een voorbereidingsgroep die bestaat uit 2 tot 5 leden van de commissie. De voorbereidingsgroep werkt per thema een aanpak met plannen en activiteiten uit, hierbij ondersteund door de staf van de commissie SZW. 

Krapte op de arbeidsmarkt

Dit kennisthema wordt momenteel uitgewerkt. 

Voorbereidingsgroep: Thierry Aartsen (VVD), Tjebbe van Oostenbruggen( NSC) en Anne-Marijke Podt (D66)

Gegevensuitwisseling

Het doel van dit kennisthema is om inzicht te krijgen in wat de knelpunten zijn bij het uitwisselen van gegevens van kwetsbare personen tussen instanties. Hierbij gaat het om sociale voorzieningen. Hoe kan voorkomen worden dat mensen tussen wal en schip vallen en niet krijgen waar zij recht op hebben? In hoeverre staat wetgeving en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) maatwerk in de weg? Wat zijn mogelijke oplossingsrichtingen, kan meer wetgeving of verandering van wetgeving oplossingen bieden?

Het kabinet geeft in reactie op de Staat van de Uitvoering 2023 (Kamerstuk 29362, nr. 336) aan dat publieke dienstverleners via het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD) worden gevraagd om een inventarisatie en analyse te maken van de huidige knelpunten inzake gegevensuitwisseling. Aan de hand van deze inventarisatie wil de commissie uitvoeringsorganisaties vragen wat de Kamer kan doen om de knelpunten op te lossen of oplossingen te versnellen. Daarnaast is de commissie van plan een reactie te vragen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op genoemde knelpunten en eventuele oplossingen.

Voorbereidingsgroep: Daan de Kort (VVD), Don Ceder (CU) en tot 6 december 2023 Hilde Palland (CDA).

Afgeronde thema's kennisagenda 2017-2024

  • Het kennisthema Menselijke maat is 12 maart 2024 afgerond. De commissie heeft extern literatuuronderzoek laten uitvoeren door het Instituut Maatschappelijke Innovatie. Op 25 oktober 2023 is er een technische briefing gehouden over het literatuuronderzoek. De gevraagde kabinetsreactie is 29 februari 2024 naar de Kamer gestuurd (Kamerstuk 29362, nr. 352).  
  • Het kennisthema Rondkomen is 27 september 2023 afgerond. Er is een literatuuronderzoek uitgevoerd door het Kenniscentrum Sociale Innovatie van de Hogeschool Utrecht. Het onderzoek "Versterken kennisbasis rondkomen bij werkenden" is 26 september 2023 aan de commissie aangeboden. Om de bevindingen van het kennisthema samen te vatten en een totaaloverzicht van de activiteiten te hebben is een eindverslag opgesteld. De gevraagd kabinetsreactie is 16 januari 2024 ontvangen. 
  • Het kennisthema Hervorming pensioenstelsel is 22 november 2022 afgerond. Zie voor de parlementaire behandeling van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) ook: Een nieuw pensioenstelsel | Tweede Kamer der Staten-Generaal.
  • Het kennisthema Veranderende arbeidsmarkt is 20 januari 2022 afgerond met een eindverslag (Eindverslag Veranderende arbeidsmarkt) (Kamerstuk 29544 nr. 1087). 
  • Het kennisthema Schulden is in oktober 2019 afgerond met het eindverslag Zicht op schulden (Kamerstuk 24515 nr. 493). De gevraagde kabinetsreactie is in december 2019 naar de Kamer gestuurd (Kamerstuk 24515 nr. 504). 

Voor ervaringen met de kennisagenda zie dit korte filmpje ‘De kennisagenda in de Kamer’.