Rapporteurs commissie Buitenlandse Zaken
Kamercommissies kunnen leden benoemen tot rapporteur op een bepaald onderwerp. Een rapporteur verdiept zich in het onderwerp en adviseert de commissie over de behandeling. Meestal benoemt een commissie een of twee leden tot rapporteurs op een onderwerp. De rapporteurs kunnen een beroep doen op ondersteuning door de ambtenaren van de Tweede Kamer.
Lopende rapporteurschappen
Modernisering van het Nederlandse sanctiestelsel
Sancties zijn een middel om druk uit te oefenen op een staat, een organisatie of een persoon. Ze kunnen bijvoorbeeld bestaan uit financiële beperkingen, handelsverboden, of reisbeperkingen. Dat gebeurt bijvoorbeeld tegen Rusland vanwege de agressie van het land tegen Oekraïne. Ook mensenrechtenschendingen kunnen een reden zijn voor sancties. Nederland legt bijna altijd sancties op vanuit de Europese Unie, omdat sancties harder aankomen als ze door meer landen worden uitgevoerd. Het afstemmen van die sancties en de naleving ervan door al die verschillende landen, is complex.
Nederland wil zorgen voor betere naleving, handhaving en uitvoering van internationale sancties. De regering werkt daarom aan een modernisering van het sanctiestelsel door de invoering van een nieuwe wet: de ‘Wet internationale sanctiemaatregelen’. Het wetsvoorstel wordt naar verwachting in 2025 ingediend bij de Tweede Kamer.
De commissie Buitenlandse Zaken heeft rapporteurs aangesteld op dit wetsvoorstel . Het doel van een wetgevingsrapporteurschap is om de kennis van de Tweede Kamer op dit onderwerp te verdiepen en efficiënter te werken binnen de commissie.
Wetgevingsrapporteurs sanctiewetgeving
Tijdens de strategische procedurevergadering van 21 maart 2024 besloot de commissie om de leden Ruben Brekelmans (VVD) en Jan Paternotte (D66) aan te stellen als wetgevingsrapporteurs sanctiewetgeving. Sinds 5 september 2024 vervult het lid Paternotte de functie van rapporteur samen met de leden Sarah Dobbe (SP) en Eric van der Burg (VVD).
De rapporteurs mogen namens de commissie gesprekken voeren met experts en praktijkdeskundigen, een werkbezoek afleggen en de kwaliteit van het wetsvoorstel analyseren wanneer het wetsvoorstel bij de Kamer wordt ingediend.