Kamer vergadert over coronacrisis: terugblik 21 en 22 april

De Tweede Kamer debatteerde op woensdag 22 april over de coronacrisis. Daaraan voorafgaand kregen Kamerleden op dinsdag en woensdag via technische briefings en een rondetafelgesprek de laatste informatie over de verspreiding van het virus en de ontwikkelingen rond de corona-app. Via deze site en de app Debat Gemist zijn de vergaderingen terug te zien, te beluisteren en terug te lezen.

Woensdag 22 april: plenair debat ontwikkelingen coronavirus

Voor het plenaire debat over de bestrijding van het coronavirus kwamen minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar de Kamer. Het debat sloot af met stemmingen over de moties.

Woensdag 22 april: briefing update coronavirus

Voorafgaand aan het plenaire debat kregen de Kamerleden een technische briefing over de laatste stand van zaken rondom de bestrijding van het coronavirus. Deze briefing werd verzorgd door Jaap van Dissel, directeur Infectieziektenbestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Presentatie briefing update coronavirus

  • Bekijk de powerpointpresentatie van Jaap van Dissel, directeur Infectieziektenbestrijding bij het RIVM

Woensdag 22 april: rondetafelgesprek corona-app

Kamerleden spraken woensdagochtend 22 april met een aantal deskundigen tijdens een rondetafelgesprek over de corona-app. De bijeenkomst vond plaats in de Oude Zaal. Bekijk het overzicht met genodigden

Dinsdag 21 april: briefing corona-app

Kamerleden kregen een technische briefing over de corona-app. Deze briefing werd verzorgd door Ron Rozendaal, directeur Informatiebeleid en CIO bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), en Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR).

Presentaties briefing corona-app

  • Bekijk de powerpointpresentatie van Ron Rozendaal, directeur Informatiebeleid en CIO bij het ministerie van VWS
  • Bekijk de powerpointpresentatie van Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid van de GGD en GHOR

Spelregels: aangescherpte hygiƫnemaatregelen, afstand houden

De Tweede Kamer heeft spelregels opgesteld om tijdens de debatten die zij nog fysiek voert, de maatregelen na te leven die zijn ingesteld om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De debatten kunnen er daardoor anders uitzien dan gebruikelijk. Zo wordt het meubilair en gebruikt materiaal tijdens en na de debatten extra schoongemaakt. Ook zijn voor interrupties alleen de twee microfoons aan de uiteinden van het interruptieblok ingeschakeld, in plaats van alle vier. 

Eerdere debatten en briefings

De Kamer debatteert regelmatig over het coronavirus. Via deze site en de app Debat Gemist zijn de vergaderingen terug te zien, te beluisteren en terug te lezen.