Kamer vergadert over coronacrisis: terugblik 1 april

De Tweede Kamer debatteerde op woensdag 1 april over de coronacrisis. Daaraan voorafgaand kregen Kamerleden 's morgens een technische briefing van het RIVM, de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en de inspecteur-generaal van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Via deze site en de app Debat Gemist zijn de vergaderingen terug te zien, te beluisteren en terug te lezen.

Plenair debat ontwikkelingen coronavirus

Voor het debat kwamen minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar de Kamer. Het debat werd gevoerd door de fractievoorzitters of hun plaatsvervangers. De vergadering sloot af met stemmingen over moties ingediend tijdens het debat.

Briefing update coronavirus

Voorafgaand aan het plenaire debat kregen de Kamerleden een technische briefing van vertegenwoordigers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Namens het RIVM informeerde directeur Infectieziektenbestrijding Jaap van Dissel de Kamerleden. Daarnaast spraken zij met anesthesioloog-intensivist en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers. Hij is verbonden aan het Erasmus MC. Inspecteur-generaal Ronnie van Diemen-Steenvoorde van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd belichtte de thema’s zorgcapaciteit en zorgkwaliteit.

Presentaties RIVM en Nederlandse Vereniging voor Intensive Care

  • Bekijk de powerpointpresentatie van Jaap van Dissel, directeur Infectieziektenbestrijding bij het RIVM
  • Bekijk de powerpointpresentatie van Diederik Gommers, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Intensive Care 

Spelregels: aangescherpte hygiënemaatregelen, afstand houden

De Tweede Kamer heeft spelregels opgesteld om tijdens de debatten die zij nog fysiek voert, de maatregelen na te leven die zijn ingesteld om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De debatten kunnen er daardoor anders uitzien dan gebruikelijk. Zo wordt het meubilair en gebruikt materiaal tijdens en na de debatten extra schoongemaakt. Ook zijn voor interrupties alleen de twee microfoons aan de uiteinden van het interruptieblok ingeschakeld, in plaats van alle vier.

Eerdere debatten en briefings

Het is de vijfde keer sinds vier weken dat de Kamer plenair debatteerde over het coronavirus. Via deze site en de app Debat Gemist zijn alle vergaderingen terug te zien, te beluisteren en terug te lezen.