Kamer vergadert weer in Oude Zaal

De Oude Zaal wordt tijdelijk weer in gebruik genomen als vergaderzaal. Op deze plek, waar de Kamer tot in 1992 plenair bijeen kwam, vindt op woensdag 22 april een rondetafelgesprek over de corona-app plaats. Via deze site en de app Debat Direct is het rondetafelgesprek live te volgen.

Live volgen

De ruime opzet van de Oude Zaal maakt het mogelijk om afstand te bewaren tijdens de vergaderingen. Daarom wordt deze de komende periode weer ingezet. U kunt het rondetafelgesprek van woensdag 22 april vanaf 8.30 uur live bekijken of beluisteren via deze website en via de app Debat Direct.

Balzaal

De Oude Zaal kent een rijke historie. Stadhouder Willem V liet hem bouwen als balzaal voor de bruiloft van zijn dochter, prinses Louise, in 1790. De muzikanten stonden opgesteld op de rijk versierde balkons.

Nationale Vergadering

Zes jaar later al kreeg de zaal een nieuwe functie. De eerste Nationale Vergadering van de Bataafse Republiek vond er plaats. De balkons waren nu het domein van het toekijkend publiek. 

Tweede Kamer

In de negentiende eeuw gebruikte Lodewijk Napoleon de ruimte enige tijd als troonzaal, maar in 1815 vond de zaal een bestemming die langdurig zou blijken: de allereerste vergadering van de Tweede Kamer vond er plaats. De Kamerleden zaten met meerdere personen op de bankjes, vanachter de dikke groene gordijnen stegen soms rookdampen op van Kamerleden die onder het genot van een sigaar informeel met elkaar overlegden. Op Prinsjesdag werd vanuit de zaal de troonrede uitgesproken. Die traditie hield stand tot 1904; vanaf dat moment werd de Ridderzaal het decor van dit jaarlijkse ritueel.

Te krap

Zo deed de zaal een kleine twee eeuwen goede diensten. Maar in de tweede helft van de vorige eeuw groeide het besef dat de zaal te krap werd, met drie mensen per bankje, en dat er erg weinig ruimte was voor het publiek. In 1992 werd de nieuwbouw van de Tweede Kamer in gebruik genomen, met daarin de veel ruimere plenaire zaal.

Nieuwe Oude Zaal

Sinds 1992 wordt de zaal gebruikt voor interne en externe bijeenkomsten als symposia en recepties. De inrichting is een samenspel van moderne kunst in een historische omgeving. Het enorme wollen tapijt in dertig verschillende kleuren staat voor de multiculturele samenleving van Nederland. Aan het plafond hangen twee enorme lichtkunstwerken. Tapijt en kroonluchters zijn ontworpen door Jan van den Dobbelsteen.