Kamer vergadert over coronacrisis: terugblik 8 april

De Tweede Kamer debatteerde op 8 april over de coronacrisis. Daaraan voorafgaand kregen Kamerleden 's morgens een technische briefing van het RIVM, de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en de inspecteur-generaal van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Via deze site en de app Debat Gemist zijn de vergaderingen terug te zien, te beluisteren en terug te lezen.

Panorama algemene politieke beschouwingen

Laden
00:00
00:00

Bekijk dit filmpje voor een impressie van hoe de Kamer momenteel werkt.

Plenair debat ontwikkelingen coronavirus

Voor het debat kwamen minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar de Kamer. Het debat werd gevoerd door de fractievoorzitters of hun plaatsvervangers. Het debat sloot af met stemmingen over de moties.

Briefing update coronavirus

Voorafgaand aan het plenaire debat kregen de Kamerleden een technische briefing van vertegenwoordigers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Namens het RIVM informeerde directeur Infectieziektenbestrijding Jaap van Dissel de Kamerleden. Daarnaast spraken zij met anesthesioloog-intensivist en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers. Hij is verbonden aan het Erasmus MC. Ook inspecteur-generaal Ronnie van Diemen-Steenvoorde van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gaf een toelichting op de laatste stand van zaken.

Presentaties RIVM en Nederlandse Vereniging voor Intensive Care

Spelregels: aangescherpte hygiƫnemaatregelen, afstand houden

De Tweede Kamer heeft spelregels opgesteld om tijdens de debatten die zij nog fysiek voert, de maatregelen na te leven die zijn ingesteld om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De debatten kunnen er daardoor anders uitzien dan gebruikelijk. Zo wordt het meubilair en gebruikt materiaal tijdens en na de debatten extra schoongemaakt. Ook zijn voor interrupties alleen de twee microfoons aan de uiteinden van het interruptieblok ingeschakeld, in plaats van alle vier. 

Eerdere debatten en briefings

De Kamer debatteert regelmatig over het coronavirus. Via deze site en de app Debat Gemist zijn de vergaderingen terug te zien, te beluisteren en terug te lezen.