Zoekresultaten (2)
U zoekt in Kamminga, R.J.
Hieronder vindt u de tekst van de bij de Tweede Kamer aanhangige wetsvoorstellen. Aanhangige wetsvoorstellen zijn voorstellen voor nieuwe wetten, ingediend door regering of een Tweede Kamerlid, die mogelijk behandeld worden door de Tweede Kamer.
Wilt u meer weten over welke stappen er nodig zijn om een wet te maken en welke rol de Tweede Kamer daarbij speelt? Dan kunt u hier meer lezen.
Wetsvoorstellen
Initiatiefvoorstel van het lid Bosman tot wijziging van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden
Het voorstel van Rijkswet regelt dat artikel 58 van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden, dat gaat over de beƫindiging van de rechtsorde zoals neergelegd in het Statuut, niet enkel geldt voor Aruba maar ook voor CuraƧao en Sint Maarten. Tevens regelt het wetsvoorstel dat de noodzaak tot het houden van een referendum hiertoe vervalt. Ook komt de eis van een meerderheid van twee derden van de stemmen van het aantal zitting hebbende leden te vervallen. Daarnaast regelt het wetsvoorstel dat bij wijziging van de Grondwet regels worden gesteld voor het geval Bonaire, Sint Eustatius of Saba wensen geen deel uit te maken van het staatsbestel van Nederland.

Indiener R.J. Kamminga
Tweede Kamerlid
Koninkrijksrelaties
Wetsvoorstellen
Wet informatiepositie Staten-Generaal inzake de Europese Unie
Dit initiatiefvoorstel van de leden Maij (PvdA) en Anne Mulder (VVD) beoogt de informatiepositie van het parlement in EU-zaken structureel te borgen en uit te breiden. De indieners willen vastleggen dat de regering alle EU-informatie die zij heeft, in beginsel ook deelt met het parlement. De precieze inzetten van de Nederlandse regering aan Europese onderhandelingstafels en overleggremia moeten voor de Kamer inzichtelijk zijn. De wet zorgt voor een helder overzicht van gevraagde EU-informatie en voor inzicht in deze EU-informatie en leidt tot een betere naleving van informatieafspraken tussen de regering en beide Kamers. Centraal uitgangspunt in dit voorstel is dat de regering het parlement uitgebreid, zo spoedig mogelijk en continu informeert over alle zaken met betrekking tot de Europese Unie, en met het uitgangspunt een openbare behandeling. De Staten-Generaal moeten daarover te allen tijde de gelegenheid hebben om, waar mogelijk, tijdig met de regering in overleg te gaan over de verstrekte informatie. De regering geeft middels leeswijzers duiding bij de verstrekte informatie zodat ook bij een grotere hoeveelheid documenten de inhoud overzichtelijk blijft. Uitgangspunt blijft om de informatie zoveel mogelijk openbaar te kunnen behandelen. Waar dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat openbaarheid van de informatie de Nederlandse onderhandelingspositie schaadt, vindt de parlementaire controle deels plaats in vertrouwelijkheid. Dat is tot nu toe niet gebruikelijk.


Indiener K.P. Piri
Tweede Kamerlid
+ 1 andere
Europese Zaken