SP hekelt kloof tussen arm en rijk

17 september 2014, algemene beschouwingen - Het vermogen van miljonairs groeit net zo snel als het aantal kinderen dat in armoede leeft, zegt SP-fractievoorzitter Roemer. Hij keert zich tegen de "groeiende tweedeling" in Nederland.

Groeiende private rijkdom gaat gepaard met publieke armoede. Zo vat Roemer de gevolgen van het regeringsbeleid samen. Dat gaat volgens hem vooral over cijfers en niet over mensen. De zorg voor ouderen en chronisch zieken wordt afgebroken, op kunst en cultuur wordt bezuinigd en studenten bouwen een hoge schuld op. Maar Slob (ChristenUnie) en Zijlstra (VVD) vragen zich af wat de alternatieven zijn. Zij wijzen erop dat er geen SP-tegenbegroting is. Waar komt het geld voor extra uitgaven vandaan?, wil Samsom (PvdA) weten. Wij hebben eigen voorstellen, reageert Roemer, maar die passen niet allemaal in het model van het Centraal Planbureau.

SP: geld naar zorg en bouw, hogere belastingen voor de rijken
"We moeten het geld halen waar het zit." En dat is volgens Roemer niet bij de thuiszorg of bij ouderen, maar bij mensen met een hoog inkomen en een hoog vermogen. Voor die laatste groep wil hij de belastingen dan ook flink verhogen. Extra geld moet er komen voor investeringen in huurwoningen. Zo worden deze huizen duurzamer, daalt de woningnood en wordt de werkloosheid in de bouw bestreden. Verder wil de SP-fractievoorzitter de bezuinigingen op de (thuis)zorg terugdraaien, omdat kwetsbare mensen anders in de knel komen. "Bangmakerij", vindt Pechtold (D66) dit: ondanks de zorghervormingen blijven de uitgaven stijgen.

Roemer bepleit terughoudendheid bij strijd tegen IS
Ingrijpen met massief geweld is niet de oplossing. Roemer wil niet dat Nederland betrokken raakt bij de strijd tegen de Islamitische Staat (IS) in Irak en Syriƫ. We maken de situatie alleen maar erger als we achter de agenda van de Verenigde Staten aan lopen, betoogt de SP'er. Maar Slob zegt dat militair ingrijpen nodig kan zijn om recht, gerechtigheid en vrede te bevorderen. Een langetermijnoplossing bereik je niet met bommen en granaten, reageert Roemer. Wel vindt hij dat de internationale gemeenschap waar mogelijk humanitaire hulp moet verlenen en genocide moet voorkomen.

Minister-president Rutte reageert op 18 september op de inbreng van de Kamer.

ZIE OOK:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.