LNV en Europa

Ongeveer een derde van het totale Europese budget wordt besteed aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), het landbouwbeleid van de EU. Het EU-landbouwbeleid gaat met name over landbouwsubsidies, marktregulering en plattelandsontwikkeling. Naast het GLB zet de EU ook in op beleid voor gewasbeschermingsmiddelen, biodiversiteit, bos, natuur en dierenwelzijn. Ook worden er op Europees niveau besluiten genomen over het Gemeenschappelijk Visserijbeleid en de quota voor de vangst van vissoorten.
De lidstaten en de EU hebben samen de bevoegdheid om besluiten te nemen op landbouwdossiers. De EU heeft een exclusieve bevoegdheid als het gaat om visserij. De commissie LNV controleert hoe Nederland zich binnen de EU opstelt in onderhandelingen over Europese beleids- en wetsvoorstellen op het gebied van landbouw en visserij.

Landbouw- en Visserijraad

Ongeveer 12 keer per jaar wordt in Brussel door de ministers van landbouw- en visserij uit alle EU-lidstaten gesproken over de ontwikkelingen op dit beleidsterrein en nemen zij besluiten over beleids- en wetsvoorstellen. De Landbouw- en Visserijraad in december staat traditioneel geheel in het teken van visserij, omdat er dan besluiten moeten worden genomen over de quota voor de vangst van vissoorten in verschillende Europese en internationale wateren. Voordat de Nederlandse minister een bijeenkomst van de Landbouw- en Visserijraad bijwoont, bespreekt de Kamer de Nederlandse inzet in een commissiedebat.

Europese besluitvorming in de Tweede Kamer

De commissie LNV controleert de besluitvorming over Europese initiatieven die op haar terrein vallen. De Tweede Kamer heeft verschillende instrumenten tot haar beschikking om invloed uit te oefenen op de besluitvorming in Europa. Hier vindt u een toelichting op deze EU-instrumenten: subsidiariteitstoetsing, parlementair behandelvoorbehoud, politieke dialoog met de Europese Commissie en EU-rapporteurs in de Tweede Kamer. Binnen de Tweede Kamer heeft de commissie voor Europese Zaken een bevorderende rol voor de controle op EU-besluitvorming in de Kamer (link).