E-mailprocedure : Gesprekken met de AUT en de ADR over kinderopvangtoeslag op maandag 18 mei

De vergadering is geweest

17 mei 2020
12:00 uur
Commissie: Financiën
Aan de leden van de vaste commissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
De volgende fracties hebben op onderstaande e-mailprocedure gereageerd: CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie, DENK en 50PLUS. De hiervoor genoemde fracties hebben nogmaals hun voorkeur uitgesproken voor het voeren van een gesprek met de AUT in het openbaar. Zij stemmen er desondanks mee in (of geven aan geen bezwaar te hebben) dat het gesprek met de AUT toch doorgaat. Dat betekent dat er een meerderheid is voor het voeren van het gesprek met de AUT op maandag 18 mei, hoewel dit gesprek een besloten karakter zal hebben. Dit besluit zal aan de AUT worden overgebracht.
 
Gisteren heb ik u al geïnformeerd dat het gesprek met de ADR conform het verzoek van de commissie Financiën in het openbaar zal worden gevoerd. Morgenochtend zal de herziene convocatie worden verspreid. Het tweede gesprek vindt een kwartier later plaats. De planning ziet er als volgt uit:
  • 14.00-15.30 uur: Openbaar gesprek met de ADR over het rapport Toeslaggerelateerde CAF –zaken
  • 15.45 -17.15 uur: Besloten gesprek met de AUT over het eindadvies Omzien in verwondering
 
 
Met vriendelijke groet,
Jeroen Freriks
Adjunct-griffier commissie Financiën en commissie SZW
Tweede Kamer der Staten-Generaal

------------------------------------------------------------------------------
Aan de leden van de vaste commissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
Bij de procedurevergadering van 6 mei jl. heeft de commissie Financiën besloten tot het voeren van besloten gesprekken op maandag 18 mei met de Auditdienst Rijk (ADR) over het rapport ‘Toeslaggerelateerde CAF-zaken’ en met de Adviescommissie uitvoering toeslagen (AUT) over het eindadvies ‘Omzien in verwondering’. Vervolgens heeft de commissie Financiën op 15 mei jl. besloten de ADR en de AUT te verzoeken ermee in te stemmen deze gesprekken in het openbaar te voeren. De AUT heeft daar afwijzend op gereageerd. Zie de bijgevoegde reactie. De ADR heeft nog niet op het verzoek gereageerd.
 
De AUT is nog steeds bereid tot het voeren van een besloten gesprek, maar gaat ervan uit dat de commissie Financiën daar geen prijs meer op stelt.
Ik verzoek u daarom mij uiterlijk vandaag, zaterdag 16 mei 2020 om 18.00 uur, te laten weten of u op maandag 18 mei toch een besloten gesprek wenst te voeren met de AUT (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht). Ik ga er daarbij vanuit dat uw reactie ook betrekking heeft op het gesprek met de ADR, indien de ADR eveneens afwijzend zou reageren op het verzoek van de commissie het gesprek op maandag 18 mei in de openbaarheid te voeren.  Beide gesprekken zullen worden geannuleerd als uit deze e-mailprocedure blijkt dat er geen meerderheid is voor het voeren van deze gesprekken in beslotenheid.   
 
Spoedig na 18.00 uur vandaag zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
 
 
 
Met vriendelijke groet,
Jeroen Freriks
Adjunct-griffier commissie Financiën en commissie SZW
Tweede Kamer der Staten-Generaal

Agendapunten

  1. 1

    Gesprekken met de AUT en de ADR over kinderopvangtoeslag op maandag 18 mei

    Te behandelen:

    Loading data