Kamernieuws

21 mei 2019

Pieter Heerma volgt Sybrand Buma op als CDA-fractievoorzitter

Pieter Heerma (41) is de nieuwe fractievoorzitter van de CDA. Hij volgt Sybrand van Haersma Buma op, die burgemeester van Leeuwarden wordt.

lees meer
21 mei 2019

Het vragenuur van dinsdag 21 mei 2019

Op dinsdag 21 mei 2019 gaat het vragenuur over de volgende onderwerpen: onderzoek naar etnisch profileren door de Belastingdienst, het boerkaverbod en het verlenen van bijstand in 2017 aan Nederlandse uitreizigers in Syrië.

lees meer
21 mei 2019

Verantwoordingsdebat een week uitgesteld

De Tweede Kamer stelt het verantwoordingsdebat met premier Rutte en minister Hoekstra van Financiën over de verantwoordingsstukken van 2018, een week uit. Een aantal vragen die door mbo-studenten zijn opgesteld, zullen tijdens dit debat aan bod komen.

lees meer
20 mei 2019

Honderd mbo-studenten kijken kritisch naar het beleid van de regering

Honderd mbo-studenten uit heel Nederland kwamen vandaag naar de Tweede Kamer voor de V-100 om kritisch mee te kijken naar de verantwoordingsstukken van de ministeries. De V-100 is een burgerpanel dat kritische vragen bedenkt over het beleid van het kabinet. Het is de derde keer dat de Tweede Kamer de V-100 organiseert.

lees meer
16 mei 2019

Viering 100 jaar kiesrecht in de Ridderzaal

Op vrijdag 17 mei 2019 vierde de Tweede Kamer met een feestelijke bijeenkomst in de Ridderzaal dat het algemeen kiesrecht 100 jaar bestaat. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima waren bij de viering aanwezig. Ook waren er mensen uit het hele land die op een bijzondere manier betrokken zijn bij verkiezingen en het kiesrecht, naast de leden van de Tweede en Eerste Kamer. De viering is terug te kijken via NPO Start.

lees meer
15 mei 2019

Verantwoordingsdag: ''Evalueren kun je leren"

Met de officiele overhandiging van de financiële stukken aan de Kamervoorzitter, heeft minister van Financiën Wopke Hoekstra vanmorgen de jaarlijkse Verantwoordingsdag geopend. Deze dag, die ook wel de tegenhanger van Prinsjesdag wordt genoemd, is het startsein van het proces waarin de Kamer de komende maanden controleert of het kabinet in de praktijk haar plannen waarmaakt.

lees meer
15 mei 2019

Rijksuniversiteit Groningen biedt rapport 'Het Koninkrijk tegen het licht’ aan

Er zijn grote verschillen in de manier waarop Nederland, Engeland, Frankrijk, en Denemarken de staatkundige betrekkingen met hun overzeese gebieden hebben vormgegeven. Doordat Nederland een Statuut voor het Koninkrijk kent, is ons land verder gegaan in het vastleggen daarvan dan andere landen. Toch is niet goed te zeggen of de Nederlandse overzeese landen meer autonomie hebben dan bijvoorbeeld de Britse gebieden overzee, blijkt uit het rapport ‘Het Koninkrijk tegen het licht’ van Rijksuniversiteit Groningen. Het onderzoek werd op woensdag 15 mei aangeboden aan de vaste commissie Koninkrijksrelaties.

lees meer
14 mei 2019

Het vragenuur van dinsdag 14 mei 2019

Op dinsdag 14 mei 2019 gaat het vragenuur over de volgende onderwerpen: musici die gratis spelen bij lunchconcerten, de beelden van misbruik van Nederlandse kinderen op het darkweb, bomenkap in de Achterhoek en de ruim 200 activisten die een varkenshouderij in Boxtel bezetten.

lees meer
3 mei 2019

Herdenking 4 mei bij nationaal monument ‘Erelijst van Gevallenen’

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, en de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, legden op zaterdag 4 mei 2019 om 11.00 uur namens de Staten-Generaal een krans bij het nationaal monument ‘Erelijst van Gevallenen’, in de hal van Binnenhof 1a, onderdeel van het Tweede Kamergebouw.

lees meer
2 mei 2019

Kamerleden bezoeken Colombia

Van 4 tot en met 10 mei 2019 brengt een delegatie van de algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een werkbezoek aan Colombia.

lees meer
1 mei 2019

Bevrijdingsfestival in de Tweede Kamer

Op zondag 5 mei 2019 deed de Tweede Kamer weer mee aan het Bevrijdingsfestival in Den Haag. Bezoekers wandelden rond in het Kamergebouw, bekeken de plenaire zaal en volgden lezingen van de Universiteit Leiden over kiesrecht. Onder andere Woezel en Pip, Shary-Ann en de Eddy Zoey Band traden op.

lees meer
1 mei 2019

Kamer open voor publiek tijdens reces

De Kamer is met reces, maar voor het publiek is het gebouw gewoon open. Op werkdagen van 10 tot 16 uur is iedereen welkom om de tentoonstelling 'Ik vier mijn stem' over 100 jaar kiesrecht in de centrale hal te bezichtigen. Gebruik daarvoor de ingang Lange Poten 4 en neem een legitimatiebewijs mee.

lees meer
30 april 2019

Onderzoek misstanden ProDemos

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Kajsa Ollongren, hebben besloten om een onafhankelijk extern onderzoek te laten doen naar meldingen van misstanden bij ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat.

lees meer
26 april 2019

Kamerleden bezoeken Verenigde Staten

Een delegatie van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken bezoekt van 28 april tot en met 3 mei de Amerikaanse hoofdstad Washington. De Kamerleden laten zich informeren over de politiek-maatschappelijke ontwikkelingen in de VS en de internationale opstelling van de Amerikaanse regering.

lees meer
23 april 2019

Kamer herdenkt aanslagen Sri Lanka

In aanwezigheid van ambassadeur Adam Sadiq en minister-president Rutte heeft de Tweede Kamer vanmiddag de aanslagen in Sri Lanka herdacht. “In ons hoofd en hart zijn wij bij de vele, vele slachtoffers en gewonden”, zei Kamervoorzitter Arib.

lees meer

12345...71volgende 15 resultaten