Verantwoordingsdebat: zijn alle ambities waargemaakt?

De Tweede Kamer debatteerde op donderdag 6 juni 2019 met minister-president Mark Rutte, minister Hoekstra van Financiën en minister Ollongren van Binnenlandse Zaken over de verantwoordingsstukken van 2018. De kritische vragen die de Kamerleden stelden over onder andere de verdeling van welvaart, arbeidsmarkt, pensioenen, klimaat en emigratie, waren mede opgesteld door mbo-studenten.

minister president Mark Rutte en minister Hoekstra van Financiën
Minister-president Mark Rutte en minister Hoekstra van Financiën

Het debat volgde op de zogeheten Verantwoordingsdag, dit jaar op woensdag 15 mei. De Voorzitter van de Tweede Kamer nam toen de jaarverslagen van het rijk en de ministeries over 2018 in ontvangst van minister Hoekstra van Financiën. In deze stukken staat hoeveel geld er is uitgegeven en waaraan. Ook staat erin of de doelen in het afgelopen jaar zijn waargemaakt. Het verslag van deze dag kunt u hier teruglezen.

V-100

Honderd mbo-studenten uit heel Nederland kwamen op maandag 20 mei naar de Tweede Kamer om kritisch mee te kijken naar deze stukken. Dit burgerpanel ofwel V-100 stelde kritische vragen op, die de Kamerleden als inspiratie gebruikten voor hun vragen tijdens het Verantwoordingsdebat. Het verhaal van de mbo-studenten vindt u hier. Tijdens het Verantwoordingdebat van 6 juni verwees Kamerlid Joost Snelle (D66) naar een vraag van de mbo’ers over de werkgelegenheid bij de politie. “Bij de politie worden er 480 mensen extra gezocht, terwijl het aantal fte's sterk is gedaald. De jongeren vroegen zich af, hoe dát kan. Tijdens de V-100 waren er studenten die graag politieagent willen worden. Zij mochten niet solliciteren omdat ze wachten op de Nederlandse nationaliteit. Dus kiezen ze voor een ander beroep.”

Terugkijken en verslag