Verantwoordingsdag: ''Evalueren kun je leren"

Met de officiele overhandiging van de financiële stukken aan de Kamervoorzitter, heeft minister van Financiën Wopke Hoekstra vanmorgen de jaarlijkse Verantwoordingsdag geopend. Deze dag, die ook wel de tegenhanger van Prinsjesdag wordt genoemd, is het startsein van het proces waarin de Kamer de komende maanden controleert of het kabinet in de praktijk haar plannen waarmaakt.

Minister Hoekstra van Financier met het koffertje
Minister Hoekstra van Financiën met het verantwoordingskoffertje

Het is de twintigste keer dat Verantwoordingsdag plaatsvindt, bracht Kamervoorzitter Arib in herinnering bij de overhandiging. Net als op Prinsjesdag kreeg de Voorzitter een koffertje, waarin in dit geval het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2018 en het Rijksjaarverslag 2018 zaten. Minister van Financiën Wopke Hoekstra bracht dat vanmorgen mee naar de Kamer. Een andere overeenkomst met Prinsjesdag is dat hij op een vaste dag plaatsvindt: altijd de derde woensdag in mei.

Bestedingen

Bij Verantwoordingsdag hoort verder dat de president van de Algemene Rekenkamer een rapport aanbiedt aan de Kamer, waarin het regeringsbeleid is beoordeeld. President Arno Visser zei vanmorgen na de overhandiging dat de investeringen die dit kabinet sinds haar start in oktober 2017 heeft gedaan, nog niet volledig zichtbaar worden. Minister Hoekstra zei dat nog niet alle investeringen tot besteding zijn gekomen.

Japke-d. Bouma tijdens het ontbijt
Japke-d. Bouma tijdens het ontbijt

Gewonemensentaal

Aan het officiele moment ging een ontbijt voor Kamerleden vooraf. Daarbij drukte columniste Japke-d. Bouma hen op het hart om vooral gewonemensentaal te gebruiken in de debatten die ze de komende tijd gaan voeren over de verantwoordingsstukken. Oud-voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid trok een parallel tussen het werk van deze raad en de Verantwoordingsdag: in beide processen komen fouten aan het licht. Volgens hem is het ook voor de politiek belangrijk om die toe te geven, anders 'leert niemand ervan'.   

Kritische vragen

De Kamer gaat de komende weken de rapporten bespreken. Op maandag 20 mei komen honderd mbo-studenten hen helpen om de stukken door te spitten en kritische vragen op te stellen voor het debat dat de Kamer de volgende dag voert met minister-president Rutte en minister van Financiën Hoekstra. Het is de derde keer dat de hulp van een burgerpanel wordt ingeroepen. Kamerleden Joost Sneller (D66) en Renske Leijten (SP) zijn de drijvende krachten achter deze dag met mbo-studenten, zei Kamervoorzitter Arib. Sneller benadrukte tijdens het ontbijt dat in de politiek niet alleen vooruitkijken belangrijk is, maar terugkijken soms ook: 'Evalueren kun je leren'.  

Verantwoordingsdag Voorzitter
Minister Hoekstra nadat hij de Voorzitter de stukken heeft overhandigd

Na het debat van volgende week bespreken de Vaste Kamercommissies de komende periode de onderwerpen uit hun portefeuille met de vakministers. Vlak voor de zomer wordt het verantwoordingsproces afgerond.  

Live volgen

Het verantwoordingsdebat op dinsdag 21 mei is live te volgen via deze website.