Openbare verhoren onderzoek kinderopvangtoeslag afgesloten

De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) heeft op donderdag 26 november haar openbare verhoren in de Enquêtezaal afgesloten. De commissie biedt op 17 december 2020 haar verslag met bevindingen aan de Tweede Kamer aan. De Kamerleden kunnen vervolgens op basis van deze bevindingen het debat aangaan met de verantwoordelijke bewindspersonen.

De ondervragingscommissie bestond uit de leden, van links naar rechts: Jeroen van Wijngaarden (VVD), Roy van Aalst (PVV), Chris van Dam (CDA, voorzitter), Salima Belhaj (D66), Tom van der Lee (GroenLinks), Renske Leijten (SP), Attje Kuiken (PvdA, ondervoorzitter) en Femke Merel van Kooten-Arissen (vKA).

De ondervragingscommissie doet onderzoek naar problemen rond de fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag. De verhoren van de ondervragingscommissie vonden plaats van maandag 16 november tot en met donderdag 26 november 2020. De commissie verhoorde negentien personen. 

  • Het volledige verhoorschema vindt u hier. Alle verhoren zijn terug te kijken via Debat Gemist.

De commissie bestaat uit de leden Jeroen van Wijngaarden (VVD), Roy van Aalst (PVV), Chris van Dam (CDA, voorzitter), Salima Belhaj (D66), Tom van der Lee (GroenLinks), Renske Leijten (SP), Attje Kuiken (PvdA, ondervoorzitter) en Femke Merel van Kooten-Arissen (vKA).

Gerichte opdracht

De ondervragingscommissie is opgericht vanwege de grote impact van het overheidshandelen op de ouders. De commissie heeft een gerichte opdracht: zij doet onderzoek naar het fraudebeleid bij de kinderopvangtoeslag in de periode van 2013 tot en met november 2019.

De commissie wilde in de openbare verhoren antwoorden op vragen zoals: wie wist wat wanneer? Welke keuzes hebben de betrokken bewindspersonen gemaakt? Wat was de betrokkenheid van de (hoge) ambtenaren? En waarom is niet eerder ingegrepen en kon de aanpak zo lang doorgaan? De commissie verhoorde getuigen en deskundigen onder ede en doet onderzoek op basis van openbare documenten en informatie die zij gevorderd heeft bij verschillende organisaties. Zo maakt zij een reconstructie van gebeurtenissen op ministeries en bij de Belastingdienst.

Gelet op de gerichte opdracht van de commissie staat de individuele problematiek van ouders en de voortgang van de compensatieregelingen – waarmee ouders tot op de dag van vandaag worden geconfronteerd – niet centraal in de werkzaamheden van de commissie. De actuele kwesties rondom de fraudeaanpak en de compensatie van ouders komen aan de orde in debatten in de Tweede Kamer.

Onderzoeksinstrument

Duizenden ouders hebben in de afgelopen jaren te maken gekregen met de harde fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag. Om de feiten op tafel te krijgen, zet de Tweede Kamer nu één van haar zwaarste instrumenten in: de parlementaire ondervraging. Dit onderzoeksinstrument heeft bevoegdheden voortvloeiend uit de Wet op de parlementaire enquête 2008.

  • Lees hier meer over de problemen met de kinderopvangtoeslag.

Meer informatie

Op de commissiepagina vindt u meer achtergrondinformatie over de verhoren, onderzoeksvragen en samenstelling van de commissie. In de onderstaande video leggen commissieleden uit wat de ondervragingscommissie doet.

Panorama algemene politieke beschouwingen

Laden
00:00
00:00