Zorgen over criminaliteit, corruptie en armoede in Caraïbisch Nederland

1 oktober 2014, begroting - Criminaliteit, corruptie en armoede op de Antillen bepalen grotendeels de begrotingsbehandeling van Koninkrijksrelaties. Minister Plasterk ontkent de problemen niet, maar pleit ook voor warmte en enthousiasme voor Caraïbisch Nederland.

De corruptie op Sint-Maarten, de problematische financiële positie van Aruba en de criminaliteit op Curaçao baren de Kamer zorgen. Fritsma (PVV) vindt het kortweg "een gebed zonder einde". Om de corruptie te beteugelen en de armoede te bestrijden, stelt Bisschop (SGP) een "deltaplan" voor. Volgens Van Toorenburg (CDA) moeten we echter niet alleen naar de problemen op de eilanden kijken, maar ook naar de kansen. Minister Plasterk (Koninkrijksrelaties), die verantwoordelijk is voor de verhouding met het Caraïbische deel van het Koninkrijk der Nederlanden, deelt die visie en wijst op de lotsverbondenheid tussen Nederland en de landen aan de overkant van de oceaan: "Uiteindelijk is het doel dingen samen te doen".

Op Sint-Maarten moet het roer om

Er zijn al jarenlang signalen van corruptie, machtsmisbruik en belangenverstrengeling op Sint-Maarten. Integriteitsregels worden daar niet gehandhaafd. Vrijwel alle woordvoerders spreken hun zorgen uit over deze misstanden. Ook Plasterk noemt het "een vorm van bederf die geen pas geeft in het Koninkrijk", en komt met een plan. Hij wil een toezichthouder integriteit aanstellen en het Openbaar Ministerie, de kustwacht en de rechtspraak versterken. "Dat is helaas niet genoeg", reageert Van Raak (SP), want "we moeten voorkomen dat politici met nauwe banden met de maffia in de regering komen".

Discussie over verhoudingen binnen het Koninkrijk

Het waarborgen van rechten, vrijheden, rechtszekerheid en deugdelijkheid van bestuur is een aangelegenheid van het Koninkrijk, zo bepaalt het Statuut. Maar omdat onduidelijk is hoever dit gaat, pleiten Hachchi (D66) en Segers (ChristenUnie) voor een geschillenregeling. De minister zegt toe dat hij daar werk van zal maken.

Maar op de langere termijn moet de band met de Antillen losser worden, vindt Bosman (VVD), die pleit voor een gemenebestconstructie. Fritsma wil het liefst zo snel mogelijk alle banden verbreken. Segers bestrijdt dat, omdat hij de verhouding met de eilanden beschouwt als een familieband, en die verbreek je niet.

PvdA en ChristenUnie willen extra geld voor kinderrechten

Uit UNICEF-onderzoek blijkt dat de positie van kinderen op de Antillen verbeterd moet worden. Van Laar (PvdA) en Segers willen daarom 3 miljoen vrijmaken voor de bestrijding van armoede en geweld en het verbeteren van de participatie van jongeren. Hiervoor krijgen zij steun van Van Raak, hoewel de SP'er de armoede op de eilanden veel breder wil aanpakken. Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) stelt andere prioriteiten: het aanpakken van illegale immigratie, drugshandel en mensensmokkel. Hiertoe wil hij 6 miljoen overhevelen naar de Defensiebegroting, zodat de Caraïbische kustwacht effectiever kan optreden.

De Kamer stemt op 7 oktober over de moties. Over de begroting wordt op een later moment gestemd.

ZIE OOK:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.