Pieter Grinwis

Portretfoto Peter Grinwis met partijlogo CU

Samenvatting

Pieter Grinwis is geboren in Goedereede op 12 oktober 1979 en woont in 's-Gravenhage. Hij is in totaal 1111 dagen actief in de Tweede Kamer.

Links naar sociale media

Meer info

Biografie

"Meer verbinding tussen stad en platteland"

Samen met mijn gezin woon ik in Den Haag, maar ik ben opgegroeid op een akkerbouwbedrijf op het platteland van Goeree-Overflakkee. Ik ben daar nog geregeld te vinden. Mijn jongste broer heeft het bedrijf van mijn ouders overgenomen en ik help dan bijvoorbeeld met het binnenrijden van de oogst. Met het ene been in de stad, met het andere op het platteland. Geen overbodige luxe nu de kloof tussen stad en platteland steeds groter dreigt te worden. Graag zou ik die beide werelden beter met elkaar verbinden.   

Verder ben ik zeer gemotiveerd om te werken aan een eenvoudiger en rechtvaardiger belastingstelsel. Dat stelsel is nu oneerlijk en het toeslagensysteem veel te ingewikkeld. De afgelopen jaren heb ik voor de ChristenUnie een plan uitgewerkt hoe de belastingen beter en begrijpelijker kunnen worden gemaakt.

Oh oh Den Haag 

Voordat ik Kamerlid werd, was ik zeven jaar raadslid in Den Haag. Ik weet dat er geen meer gesegregeerde stad is dan deze en dat de verschillen nog groter dreigen te worden. De gevolgen daarvan zie je in een wijk als Moerwijk. Het opknappen van de wijk is tijdens de kredietcrisis stilgevallen. Veel huizen zijn slecht en hebben last van vocht- en schimmelproblematiek. De bewoners leven er gemiddeld wel dertien jaar korter in goede gezondheid dan de bewoners van de betere wijken. Ik vind dat we deze wijken, deze bewoners weer perspectief moeten bieden, zodat meer mensen weer de eerste regel uit het lied 'Oh oh Den Haag' gaan zingen, namelijk: "Ik zou best nog wel een keertje net als vroeger in Moerwijk willen wonen."

Samenwerken

Nog iets wat ik heb geleerd in mijn werkzame leven: iets bereiken in de politiek doe je niet door zomaar wat te roepen. Politiek is een ambacht. Het komt aan op goede plannen hebben, de bereidheid om samen te werken en gevoel voor timing. Met dit in het achterhoofd hoop ik als Kamerlid daadwerkelijk bij te kunnen dragen aan een rechtvaardig land waar burgers, ondernemers én onze kinderen een goede en duurzame boterham kunnen verdienen. 

Onderwijs

  • Bestuurskunde: Economie, Bestuur en Management, Universiteit Leiden, Campus Den Haag
  • Economie van Landbouw en Milieu (niet voltooid), Wageningen Universiteit
  • VWO, CSG Prins Maurits, Middelharnis

Loopbaan

  • Beleidsmedewerker Tweede Kamerfractie, ChristenUnie, Financiën, 2016 - 2021
  • Beleidsmedewerker Eerste Kamerfractie, ChristenUnie, 2015 - 2019
  • Gemeenteraadslid (fractievoorzitter) ChristenUnie/SGP, Gemeente Den Haag, 2014 - 2021
  • Adviseur van deltacommissaris Wim Kuijken, Bestuurlijk en financieel-economisch, 2010 - 2015
  • Politiek Assistent, Tineke Huizinga, Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat en later van Minister van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, 2007 - 2010
  • Beleidsmedewerker Tweede Kamerfractie, ChristenUnie, op de gebieden: Economische zaken, Financiën, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Ontwikkelingssamenwerking, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, 2004 - 2007
  • Beleidsmedewerker Tweede Kamerfractie , ChristenUnie, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, 2003 - 2004