Conclusie en debat

In het politieke en maatschappelijke debat is meer gestructureerde aandacht nodig voor de brede welvaart. Dat concludeert de tijdelijke commissie Breed welvaartsbegrip in haar rapport ‘Welvaart in kaart’. Brede welvaart gaat niet alleen over het inkomen, maar ook over zaken als onderwijs, gezondheid en milieu. De commissie beveelt aan om het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een jaarlijkse ‘Monitor brede welvaart’ te laten ontwikkelen.

'Jaarlijkse monitor brede welvaart ontwikkelen'

Presentatie eindrapport breed welvaartsbegrip
Voorzitter Khadija Arib spreekt tijdens de presentatie van het eindrapport van de commissie Breed welvaartsbegrip op woensdag 20 april 2016

Kamervoorzitter Khadija Arib nam het onderzoeksrapport woensdag 20 april 2016 in ontvangst van commissievoorzitter Rik Grashoff (GroenLinks). Lees het rapport en een samenvatting in het nieuwsbericht.

Debat op dinsdag 31 januari 2017

Op dinsdag 31 januari 2017 debatteert de Tweede Kamer vanaf 16.00 uur met de regering over het rapport. Dit debat is in de plenaire zaal. Bekijk de sprekerslijst. Volg het debat live via deze website,

Tijdelijke commissie Breed Welvaartsbegrip
Tijdelijke commissie Breed Welvaartsbegrip: v.l.n.r. Arnold Merkies (SP), Pieter Heerma (CDA), Henk Nijboer (PvdA), Rik Grashoff (voorzitter, GroenLinks), Mark Harbers (VVD), Wouter Koolmees (D66)

Hoe meten we de welvaart?

De tijdelijke commissie Breed Welvaartsbegrip heeft in haar constituerende vergadering op 7 oktober 2015 Rik Grashoff als voorzitter gekozen.

Voorzitter Rik Grashoff lichtte tijdens de vergadering het onderzoeksvoorstel van de tijdelijke commissie toe.“Het bruto binnenlands product (bbp) wordt gebruikt om te laten zien hoe het met onze economie gaat. Maar is deze financiële meetlat geschikt om de mate van onze welvaart - in de brede betekenis van het woord - te bepalen? Of moeten we daarvoor ook naar andere zaken kijken, zoals bijvoorbeeld milieu, onderwijs of veiligheid? Wereldwijd zijn er allerlei initiatieven gaande om naast het bbp ook andere instrumenten te ontwikkelen om deze brede welvaart te meten.”

De tijdelijke commissie Breed welvaartsbegrip gaat in eerste instantie na wat het bbp precies wel en niet meet, en welke rol het bbp speelt bij het maken van beleid en het voeren van het politieke debat. Vervolgens onderzoekt de commissie of het meerwaarde heeft om instrumenten naast het bbp te ontwikkelen, waarmee de welvaart op een bredere manier in kaart te brengen is. De commissie zal hiertoe goed naar de bestaande binnenlandse en buitenlandse initiatieven kijken.

Als einddoel van de eerste fase zal de commissie uitwerken hoe zij brede welvaart op hoofdlijnen definieert en stelt zij vast of, en zo ja, welke rol een breed welvaartsbegrip kan hebben in de politieke besluitvorming. Op basis daarvan zal de tijdelijke commissie een voorstel aan de Kamer doen omtrent een mogelijke tweede fase, waarin wordt uitgewerkt hoe een dergelijk instrument eruit kan zien en gebruikt kan worden in het beleidsproces en in het politieke debat.

De commissie Breed welvaartsbegrip heeft haar werkzaamheden eind maart 2016 afgerond. De commissie presenteerde haar rapport op woensdag 20 april 2016.

Samenstelling

  • Mark Harbers (VVD)
  • Arnold Merkies (SP)
  • Wouter Koolmees (D66)
  • Rik Grashoff (GroenLinks), voorzitter
  • Henk Nijboer (PvdA)
  • Pieter Heerma (CDA)