Terugkijken

Grenscontrole door de marechaussee op de A2 tegen illegalen en mensensmokkelaars (afgebeelde mensen hebben geen bezwaar gemaakt)

U kunt het debat terugkijken via de website Debat Gemist. Binnen vijf werkdagen na het debat is ook de ondertiteling beschikbaar.

Mensenhandel

In 2015 zijn er minder mogelijke slachtoffers van mensenhandel gemeld dan in de jaren daarvoor. Dat staat in de Monitor Mensenhandel van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel geweld tegen Kinderen. Toch is er volgens de Nationaal Rapporteur geen reden om te denken dat er minder slachtoffers zijn. Uitbuiting in de seksindustrie komt het meest voor. Opvallend is dat het aantal Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting is gestegen van 35% in 2014 naar 46% in 2015. De Nationaal Rapporteur wil dat het melden en registreren van slachtoffers van mensenhandel wettelijk wordt geregeld.

Mensensmokkel

In 2015 heeft de Koninklijke Marechaussee meer verdachten van mensensmokkel aangehouden dan in 2014. Dat heeft te maken met de grote hoeveelheid vluchtelingen die in dat jaar naar Europa kwamen. Door deze vluchtelingenstroom hadden de politie en Koninklijke Marechaussee minder capaciteit voor de aanpak van mensenhandel. Het kabinet neemt daarom maatregelen om de signalering van mensenhandel te verbeteren. Zo zijn in de asielzoekerscentra  speciale functionarissen aangesteld om signalen te herkennen. 

Minderjarige slachtoffers

Bijna 25% van de slachtoffers van mensenhandel in 2015 was minderjarig. De politie, de Raad voor de Kinderbescherming en de Koninklijke Marechaussee herkennen uitbuiting van kinderen die gedwongen worden tot criminaliteit vaak niet. Er zijn daarom weinig harde cijfers. Het kabinet wil de uitbuiting van minderjarigen in de criminaliteit aanpakken als onderdeel van uitbuiting van minderjarigen in het algemeen. Daarvoor wil het de kennis en expertise op dit gebied vergroten. Ook de opvang van minderjarige slachtoffers is een knelpunt. Er is nauwelijks op maat gemaakte opvang en slachtoffers lopen vaak weg. Het kabinet wil hierover in gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Vergaderinformatie

De commissie voor Veiligheid en Justitie debatteerde op donderdag 16 februari 2017 over mensenhandel. Namens het kabinet was minister Blok (Veiligheid en Justitie) aanwezig.

Agenda

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van de vergadering klaar is, kunt u dit verslag ook lezen via deze link.

Gerelateerde websites