Parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening presenteert op 26 februari haar rapport

De parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening presenteert op maandag 26 februari om 13.00 uur haar rapport. De presentatie vindt plaats in het gebouw van de Tweede Kamer. Commissievoorzitter Michiel van Nispen licht de belangrijkste bevindingen, conclusies en aanbevelingen toe. Kamervoorzitter Martin Bosma neemt het rapport namens de Tweede Kamer in ontvangst.

Door diverse onderzoeken voorafgaand aan deze enquête is de afgelopen jaren steeds beter zicht gekomen op wat zich heeft afgespeeld in het toeslagenschandaal. Maar de vragen of dit breder speelt binnen de sociale zekerheid en waarom dit heeft kunnen gebeuren kwamen daarbij nog niet aan bod. Ook de rol van de Tweede Kamer, het gebruik van risicoprofielen en gegevensuitwisseling zijn eerder niet belicht.

Inzicht krijgen in het fraudebeleid van de overheid, daar een oordeel over vormen en lessen trekken voor de toekomst, dat is het doel van de parlementaire enquête Fraudebeleid en Dienstverlening. In de afgelopen twee jaar heeft de commissie onderzocht hoe het fraudebeleid in de sociale zekerheid en toeslagen tot stand is gekomen, hoe het wordt uitgevoerd en hoe de overheid daarbij tekort is geschoten in de dienstverlening aan en rechtsbescherming van mensen. 

De commissie

De parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening is na haar installatie op 3 februari 2022 gestart met het vorderen en bestuderen van documenten en inlichtingen van diverse instanties. Na deze voorbereidende fase voerde de commissie in 2023 in totaal 118 besloten voorgesprekken. 

De enquêtecommissie is in september 2023 begonnen met het afnemen van 40 openbare verhoren onder leiding van commissievoorzitter Salima Belhaj en bestond uit de leden: Michiel van Nispen (vice voorzitter), Thierry Aartsen, Senna Maatoug, Lammert van Raan, Farid Azarkan, Evert Jan Slootweg en Sylvana Simons. Na installatie van de nieuwe Kamer vanwege de verkiezingen, hebben de leden Thierry Aartsen en Senna Maatoug onder leiding van commissievoorzitter Michiel van Nispen het onderzoek afgerond. 

Presentatie

Lees meer over de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening op de commissiepagina. Via deze pagina kunt u ook alle openbare verhoren terugkijken.

Wat is een parlementaire enquête?

Een parlementaire enquête is het zwaarste onderzoeksinstrument dat de Tweede Kamer tot haar beschikking heeft als zij zelf onderzoek wil doen. Sinds de Tweede Wereldoorlog is dit instrument dertien keer eerder ingezet. Een parlementaire enquête maakt het mogelijk om schriftelijke inlichtingen en documenten bij betrokken organisaties te vorderen en getuigen en deskundigen onder ede te horen. Nederlandse staatsburgers die worden opgeroepen door de commissie, zijn verplicht te verschijnen.

Noot voor de pers (niet voor publicatie)

De regeling voor de pers met daarin informatie over deelname aan de persconferentie en de embargoregeling volgt in de week van 12 februari.