Kamer stemt in met ingrijpen op Sint-Eustatius vanwege wanbestuur

De Tweede Kamer heeft op dinsdag 6 februari 2018 ingestemd met het voorstel om met spoed in te grijpen op Sint-Eustatius. Alle fracties stemden voor. De commissie voor Koninkrijksrelaties sprak hierover op maandag 5 februari met staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties). Vanwege grove taakverwaarlozing van het bestuur wordt de eilandsraad tijdelijk ontbonden. Andere functionarissen worden uit hun ambt gezet. Er komt een regeringscommissaris die orde op zaken moet stellen. De Eerste Kamer heeft dinsdag 6 februari ook gedebatteerd en gestemd over het voorstel.

Samenvatting en terugkijken

Spoedprocedure

De Tweede Kamer heeft op dinsdag 6 februari ingestemd met het wetsvoorstel. De Eerste Kamer heeft er dezelfde dag nog over beraadslaagd en gestemd. Staatssecretaris Knops is woensdagochtend 8 februari naar Sint-Eustatius gevlogen.

Kabinet grijpt in

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken Oranjestad op Sint-Eustatius op 30 november 2017
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken Oranjestad op Sint-Eustatius op 30 november 2017. Het koninklijk paar bezocht Sint-Eustatius, Bonaire en Saba om te kijken hoe het gaat met de wederopbouw na orkaan Irma.

Aanhoudende zorgen

Het bovenwindse eiland Sint-Eustatius is sinds 2010 een openbaar lichaam binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Dit is te vergelijken met een bijzondere gemeente. Vanwege aanhoudende zorgen heeft toenmalig minister Plasterk op 24 mei 2017 een commissie van wijzen gevraagd om onderzoek te doen naar het functioneren van Sint-Eustatius, een eiland met ruim 3.000 inwoners.

Wetteloosheid en rechtsongelijkheid

Verantwoordelijk staatssecretaris Knops schrijft dat de conclusies van de commissie over het bestuur op Sint-Eustatius nog erger zijn dan het kabinet had vermoed. De commissie constateert dat de bestuurscultuur op het eiland wordt gekenmerkt door wetteloosheid, financieel wanbeheer, het negeren van ander wettelijk gezag, discriminatie, intimidatie en het nastreven van persoonlijke macht. Verder kampt het eiland met armoede, werkloosheid, gebrek aan economische ontwikkeling, jeugd- en gezinsproblemen, erosie, en onvoldoende afvalverwerking. De kwaliteit van de infrastructuur, van woningen en van overheidsgebouwen is veelal slecht.

Kabinet grijpt in met spoedwetsvoorstel

Het kabinet besluit om in te grijpen ‘wegens grove taakverwaarlozing’. Hiervoor is met spoed een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer. Het kabinet heeft de Tweede Kamer en de Eerste Kamer gevraagd om dit wetsvoorstel zo snel mogelijk te behandelen. De Tweede Kamer heeft dinsdag 6 februari het wetsvoorstel met algemene stemmen goedgekeurd. Het wordt nog dezelfde dag behandeld door de Eerste Kamer.

Laatste redmiddel

Het kabinet beschrijft het ingrijpen als een laatste redmiddel. Zo’n maatregel is sinds 1951 in Nederland niet vertoond. Er komt een regeringscommissaris, die het bestuur van Sint-Eustatius waarneemt tot het moment dat het eilandsbestuur dit zelf weer kan doen. Dit brengt mee dat de eilandsraad wordt ontbonden en de eilandgedeputeerden en de waarnemend gezaghebber uit hun functie worden ontheven.

De commissie verwacht dat het zeker twee jaar zal duren om de bestuurlijke omstandigheden op Sint-Eustatius te normaliseren.

Brief en wetsvoorstel

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Het gaat om de bevindingen van de commissie, de kabinetsreactie en het wetsvoorstel waarmee het ingrijpen op Sint-Eustatius geregeld wordt. Zodra het woordelijk verslag van deze vergadering klaar is, kunt u dit via dezelfde link lezen.