Kamer met zomerreces tot dinsdag 6 september

De Tweede Kamer is tot en met maandag 5 september 2016 met zomerreces. Op de laatste vergaderdag voor het reces, donderdag 7 juli, stonden traditiegetrouw veel korte debatten op de agenda. Daarna volgden nog stemmingen en een speech van Voorzitter Khadija Arib. Zij sloot de vergadering uiteindelijk om 2.32 uur.

De agenda van de plenaire vergadering van donderdag 7 juli was vooral gevuld met veel korte debatten (VAO's). Bijvoorbeeld over de renovatie van het Binnenhof, het terugdringen van regeldruk in de zorgsector en de bescherming van Nederlandse schepen tegen piraterij. Bovendien stond de Kamer stil bij de dood van twee Nederlandse militairen in Mali, op woensdag 6 juli.

Terugblik

Het zomerreces van de Tweede Kamer duurt tot en met maandag 5 september. De eerstvolgende plenaire vergadering is op dinsdag 6 september 2016. Kamervoorzitter Khadija Arib sloot de laatste vergaderdag voor de zomer af met een terugblik op het afgelopen vergaderjaar, waarin veel werk is verzet. "Vanaf het kersreces zijn er 2.194 moties, 607 amendementen en 11 initiatiefwetsvoorstellen ingediend. In totaal stelden we 1.534 schriftelijke en 672 mondelinge vragen. Van die laatste zijn er 93 toegekend", aldus Arib.

"Waar ik me een klein beetje zorgen om maak, is de voorraadlijst van debatten. Er zijn maar liefst 43 dertigledendebatten en 79 meerderheidsdebatten aangevraagd. Een kleine rekensom wijst uit dat wij die debatten nooit allemaal kunnen inplannen voor de verkiezingen." De Voorzitter suggereerde dan ook dat het 'misschien niet verkeerd is' dat de Kamer nadenkt over de manier waarop zij met haar instrumenten omgaat. De Tweede Kamerverkiezingen zijn overigens gepland op woensdag 15 maart 2017.

Wat doen Kamerleden tijdens het reces?

Natuurlijk is het reces een tijd voor vakantie voor Kamerleden en hun medewerkers. Maar het werk gaat ook gewoon door. Kamerleden stellen nog steeds schriftelijke vragen aan de regering. Ook stuurt de regering stukken naar de Kamer. Daarnaast is er voor Kamerleden ruimte om hun dossiers en literatuur bij te lezen. En er is tijd om op werkbezoek of stage te gaan, om ervaring en kennis op te doen op een bepaald terrein. Zo kunnen zij bijvoorbeeld ervaren hoe het regeringsbeleid in de praktijk uitpakt in organisaties en voor burgers. De kennis die Kamerleden op deze manier opdoen, gebruiken zij in debatten en om nieuwe ideeën of wetsvoorstellen te ontwikkelen of uit te werken.

Bij uitzondering is het mogelijk dat de Kamer terugkomt van reces om over een actueel onderwerp te debatteren.