Kamer staat stil bij omgekomen militairen Mali

Op donderdagmiddag 7 juli 2016 stond de Tweede Kamer stil bij de twee Nederlandse militairen die op woensdag 6 juli omkwamen in Mali. De twee soldaten kwamen om het leven bij een ongeluk tijdens een mortierschietoefening. Een derde Nederlandse militair raakte daarbij zwaargewond.

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol zijn diep geraakt door het overlijden van de twee militairen. Dat lieten zij donderdag 7 juli in een gezamenlijke verklaring weten: "Wij hebben diep respect voor hen. Zij hebben gebouwd aan een stabielere, vrijere en mooiere wereld en hebben daarvoor de hoogste prijs betaald. Hun ongeluk doet ons eens te meer beseffen hoe groot de verantwoordelijkheid van de Kamers is, wanneer zij besluiten tot het uitzenden van Nederlandse militairen naar crisisgebieden overal ter wereld. Wij wensen de nabestaanden van de allebei nog zo jonge Henry Hoving en Kevin Roggeveld kracht toe in deze donkere tijd. Daarnaast wensen wij de militair die bij dit ongeval zwaargewond is geraakt veel sterkte toe.”

Ongeluk

De twee militairen kwamen 6 juli om het leven bij een ongeluk tijdens een mortierschietoefening in Mali. Een derde Nederlandse militair raakte daarbij zwaargewond. Het ongeluk gebeurde ten zuiden van de Malinese stad Kidal. Dat ligt op bijna driehonderd kilometer afstand van Gao, waar de Nederlandse militairen gestationeerd zijn. De Nederlanders doen mee aan een vredesmissie van de Verenigde Naties. In totaal zijn er 400 Nederlandse militairen naar Mali uitgezonden.

Het ministerie van Defensie heeft een condoleanceregister geopend waarin iedereen zijn medeleven kan betuigen met de omgekomen militairen.