Kamer debatteert over wetsvoorstel Oekraïneverdrag

De Tweede Kamer debatteerde op dinsdag 21 februari 2017 over 'het inlegvel' bij het Oekraïneverdrag. Dit een juridische bijlage, die in de vorm van een wetsvoorstel bij het Oekraïneverdrag wordt vastgelegd. Op deze manier wil de regering recht doen aan de Nederlandse nee-stem in het referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne op woensdag 6 april 2016. Voor het debat kwamen premier Rutte en minister Koenders van Buitenlandse Zaken naar de Kamer.

Verslag en terugkijken

Nee-stem in referendum

Een meerderheid van 61% stemde op 6 april 2016 bij het raadgevend referendum tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. De regering ging na deze uitslag op zoek naar een manier om recht te doen aan de referendumuitslag, zonder dat het complete Oekraïneverdrag in de prullenbak zou verdwijnen. In een debat op dinsdag 8 november kreeg de regering mandaat van de Kamer om in Brussel op zoek te gaan naar een ‘juridisch bindende oplossing’.

Voor bijlage is wetsvoorstel nodig

Tijdens de Europese top van donderdag 15 en vrijdag 16 december kreeg premier Rutte de steun van de EU-lidstaten voor een juridische bijlage bij het Oekraïneverdrag. Hierin staat dat het verdrag niet automatisch zal leiden tot een EU-lidmaatschap van Oekraïne en dat het niks zegt over financiële en militaire samenwerking met het buurland van Rusland. Het debat op dinsdag 20 december was een terugblik op deze Europese top.

Wetsvoorstel moet goedkeuring krijgen van Tweede en Eerste Kamer

Hoe dan ook moet 'het inlegvel', in de vorm van een wetsvoorstel, nog worden goedgekeurd door zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer. Daarom debatteerde de Kamer op dinsdag 21 februari over het wetsvoorstel met premier Rutte en minister Koenders.