Opnieuw debat over uitslag Oekraïnereferendum

Op dinsdag 8 november 2016 hield de Tweede Kamer opnieuw een plenair debat over de uitslag van het Oekraïnereferendum. Premier Rutte vertegenwoordigde de regering.

Verslag en terugkijken

Oplossing

Het eerste raadgevend referendum in de Nederlandse geschiedenis was op woensdag 6 april 2016. Dit referendum ging over een associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. Een meerderheid stemde tegen. Vanwege de referendumuitslag stelde de regering dat Nederland het verdrag nu “niet zonder meer” kon ratificeren. Na een debat op woensdag 13 april is de regering op zoek gegaan naar een oplossing om recht te doen aan de uitslag. Maar die zoektocht heeft tot nu toe geen concreet resultaat opgeleverd.

Duidelijkheid

In het debat van dinsdag 8 november wilde de Kamer meer duidelijkheid krijgen over wat de regering doet met de referendumuitslag. In een brief aan de Kamer van maandag 31 oktober liet de regering alvast weten dat zij tot aan de Europese Raad van 15 en 16 december internationaal wil onderhandelen “om een juridisch bindende oplossing te vinden”, om recht te doen aan de Nederlandse nee-stem.