Debat over rapport 'Klem tussen balie en beleid'

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 24 maart vanaf 13.45 uur over het rapport 'Klem tussen balie en beleid' van de Tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties (TCU). Ook de reactie van het kabinet op dit rapport staat op de agenda. U kunt het debat volgen via de livestream op deze site en de app Debat Direct.

De Tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties spreekt met Nationale ombudsman Reinier van Zutphen tijdens de eerste zittingsdag. De Kamerleden van de commissie zijn na de verkiezingen niet teruggekeerd. Zij wonen het debat van 24 maart als gast bij.

Voor het debat komen zowel minister Hanke Bruins Slot als staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar de Tweede Kamer, evenals  minister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.

Menselijke maat

De commissie deed onderzoek naar de oorzaken van problemen bij uitvoeringsorganisaties en het verlies van de menselijke maat daarbij. Daarnaast onderzocht de commissie de wijze waarop de Kamer geïnformeerd wordt over problemen en de wijze waarop de Kamer haar controlerende taak uitvoert wanneer zich problemen voordoen.

Eindrapport

Op donderdag 25 februari 2021, kort voor de Tweede Kamerverkiezingen, overhandigde de TCU haar eindrapport 'Klem tussen balie en beleid' aan toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib. Op 14 juli 2021 volgde de reactie van het toen demissionaire kabinet. De Algemene Rekenkamer onderschreef de conclusies in een brief van 26 oktober 2021. 

Aanbevelingen

In het rapport constateert de commissie onder meer dat burgers in de knel komen door slechte samenwerking tussen kabinet, Tweede Kamer en uitvoeringsorganisaties. De commissie doet zeven aanbevelingen voor een betere balans tussen departementen, Kamer en uitvoeringsorganisaties.

1. Praat met de burger en de uitvoeringsorganisaties.

2. Schenk meer aandacht aan de uitvoerbaarheid van beleid en aan doenvermogen (burgers moeten de wet niet alleen kennen, maar ook ‘kunnen’: ze moeten ernaar kunnen handelen).

3. Signaleer en adresseer problemen in de uitvoering zo snel mogelijk.

4. Creëer meer vertrouwen binnen de driehoek Tweede Kamer, departementen en uitvoeringsorganisaties.

5. Verbeter de kennis- en informatiepositie van de Tweede Kamer.

6. Geef de uitvoering meer waardering en de professionals meer zeggenschap.

7. Evalueer de impact van deze aanbevelingen een jaar na behandeling in de Tweede Kamer.

Kamercommissies

Onderdelen van het rapport zijn inmiddels door verschillende Kamercommissies overgenomen. Zowel de commissie Binnenlandse Zaken (publieke dienstverlening), de commissie Justitie en Veiligheid (onder andere uitvoeringsorganisaties Centraal Justitieel Incassobureau en Immigratie- en Naturalisatiedienst) en de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (uitvoeringsorganisaties UWV en Sociale Verzekeringsbank) hebben aanbevelingen op hun agenda's geplaatst en werken daarmee. 

Nieuw parlementair onderzoek

De bevindingen van de commissie zijn ook, samen met het onderzoek van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK), aanleiding voor de oprichting van de Tijdelijke commissie fraudebeleid en dienstverlening. Deze commissie is op 3 februari 2022 begonnen met een parlementaire enquête. Ook de werkgroep Versterking functies Tweede Kamer, die op 16 december 2021 haar rapport overhandigde aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp, verwijst naar de aanbevelingen van de Tijdelijke commissie Uitvoeringsinstanties wanneer het gaat over de rol van de Kamer. 

Volg het live