Debat over aanpak van overlast door personen met verward/onbegrepen gedrag

Het aantal meldingen van overlast door personen met verward/onbegrepen gedrag groeit sinds enkele jaren. De Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid heeft via een zogeheten parlementaire verkenning aanbevelingen gedaan om deze situatie te verbeteren. De Kamer debatteert op woensdag 28 mei over de uitvoering van deze aanbevelingen. U kunt het debat live volgen via de website en Debat Direct.   

Een persoon met capuchon op een bankje

Voor het debat komen de ministers van Justitie en Veiligheid David van Weel en Binnenlandse Zaken Judith Uitermark naar de Kamer, evenals staatssecretaris Vincent Karremans van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Veiligheidsrisico's

Op 4 juli 2024 presenteerde de commissie voor Justitie en Veiligheid haar parlementaire verkenning. Na grondig onderzoek concludeerde de commissie onder andere dat er een onderscheid is tussen de ongeveer 1.500 personen in Nederland met een hoog veiligheidsrisico die een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving en de veel grotere groep personen die verward/onbegrepen gedrag vertoont dat geen acute veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Deze groep veroorzaakt wel overlast of geeft de omgeving een gevoel van onveiligheid. Voor de groep met het hoge risico is al veel mogelijk, bijvoorbeeld als het gaat om dwangmaatregelen of het delen van informatie. Dat geldt minder voor de groep zonder acute veiligheidsrisico’s. 

Aanbevelingen

De commissie doet verschillende aanbevelingen. Zo moet op lokaal, regionaal en landelijk niveau duidelijker worden wie verantwoordelijk is voor de situatie. Ook moet de politie worden ontlast.  

Wat is een parlementaire verkenning? 

Met gerichte onderzoeksvragen brengt een commissie de inzichten van deskundigen, belanghebbenden en betrokken ambtenaren over een bepaald onderwerp in kaart. De commissie kan de onderzoeksvragen op verschillende manieren uitzetten: bijvoorbeeld door schriftelijke input te vragen bij deskundigen of organisaties, of door het organiseren van rondetafelgesprekken waarin deskundigen en/of betrokkenen hun kennis en visie delen. Een combinatie van die middelen is ook mogelijk. Het doel is dat Kamerleden relevante en diepgaande kennis van het vraagstuk kunnen opdoen.

Parlementaire verkenning verward/onbegrepen gedrag

De commissie voor Justitie en Veiligheid heeft bij de parlementaire verkenning verschillende instrumenten ingezet. Er is aan twaalf organisaties schriftelijke input gevraagd. Daarnaast heeft wetenschapper Bauke Koekkoek een wetenschappelijk factsheet geschreven. Op 29 mei 2024 vond een technische briefing plaats door de betrokken ministeries, gevolgd door een rondetafelgesprek met deskundigen en vertegenwoordigers van organisaties op 30 mei 2024. De vergaarde informatie en inzichten zijn gebruikt voor de eindrapportage die op 4 juli 2024 verscheen. De beleidsreactie van het kabinet op het eindrapport Parlementaire Verkenning verward onbegrepen gedrag en veiligheid is op 18 november 2024 aan de Tweede Kamer gestuurd. 

Volg live en lees meer