Uitgelicht : Rondetafelgesprek verward of onbegrepen gedrag en veiligheid

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid voert samen met leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport op donderdag 30 mei 2024 van 10.00 tot 13.00 uur een rondetafelgesprek over het thema verward of onbegrepen gedrag en veiligheid.

Een persoon met capuchon op een bankje

Tijdens dit rondetafelgesprek vertellen verschillende experts en betrokkenen over hun ervaringen met personen met verward gedrag. Zo spreken de Kamerleden met mensen die werken in de geestelijke gezondheidszorg, van de politie en van gemeenten. Dit rondetafelgesprek is een onderdeel van een parlementaire verkenning van de Tweede Kamer. Met een parlementaire verkenning verdiepen Kamerleden zich in een korte tijd grondig in een onderwerp dat veel invloed heeft op de samenleving.

Technische briefing

Voorafgaand aan het rondetafelgesprek vindt op woensdag 29 mei 2024 van 12.00 tot 13.00 uur ook een technische briefing over ditzelfde onderwerp plaats. Deze wordt gegeven door het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Volg live

Het rondetafelgesprek vindt plaats in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.

Programma

De leden van de commissies gaan in gesprek met onderstaande genodigden.

10.00-11.00 uur: experts

 1. Bauke Koekkoek, crisisdienstverpleegkundige en lector Onbegrepen gedrag Samenleving aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Politieacademie
 2. Violet Petit-Steeghs, assistent professor Health care governance, Erasmus School of Health Policy and Management 
 3. Katja Steverink, adviseur woonoverlast CCV 
 4. Arnoud Jansen, psychiater en bestuurder Mediant GGZ

11.00-12.00 uur: zorg en veiligheid (landelijk)

 1. Janny Knol, korpschef politie
 2. Natasha Los, actiecentrum Veiligheid en Zorg Amsterdam-Amstelland
 3. Moniek Pieters, portefeuillehouder OGGZ GGD GHOR
  Albert Blom, psychiater en directeur Acute en Forensische psychiatrie bij GGZ Noord-Holland-Noord (lid van de Nederlandse GGZ)

12.00-13.00 uur: best practices (lokaal)

 1. Anja Schouten, burgemeester Alkmaar
 2. Eugène van Mierlo, wethouder zorg gemeente Almelo
 3. Jessica Villerius, documentairemaker “Verward”
 4. Gerrianne Jacobs, (wijk)politieagent
 5. Lex Staal, directeur-bestuurder Sociaal Werk Nederland

Position papers

De genodigden is gevraagd voorafgaand aan het rondetafelgesprek een position paper in te leveren. Daarin schrijven zij hun mening (of die van hun organisatie) over het onderwerp van gesprek. U vindt deze documenten (zodra ze binnen zijn bij de Tweede Kamer) bij de stukken die horen bij dit rondetafelgesprek.

Terugkijken 

Het rondetafelgesprek is terug te zien. Er wordt een verslag gemaakt dat binnenkort via deze website beschikbaar is.