Pakket Belastingplan 2021 afgerond

11 november 2020, wetsvoorstellen - Het kabinet reageert op de vragen van de Kamer over het Belastingplan 2021 en de bijbehorende wetsvoorstellen.

Bij de afronding van de behandeling van het omvangrijke pakket belastingwetgeving voor 2021 komen de staatssecretarissen Vijlbrief (Financiën) en Van Huffelen (Financiën) aan het woord, evenals de ministers Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Wiebes (Economische Zaken) voor de wetsvoorstellen die op hun terrein liggen. De Kamer heeft al veel gedebatteerd over de plannen, namelijk op 26 oktober, 2 november en 10 november, en rondt de behandeling nu af.

De onderwerpen die besproken worden, lopen uiteen van een belastingkorting om bedrijfsinvesteringen aan te jagen, autobelastingen en de vermogensrendementsheffing, tot het toeslagenstelsel, fiscaal voordeel voor starters op de woningmarkt en belastingprikkels om te vergroenen.

Belastingkorting voor bedrijven

Met de baangerelateerde investeringskorting (BIK), van 4 miljard verdeeld over twee jaar, wil het kabinet bedrijven verleiden om investeringen te doen. Volgens Lodders (VVD) helpt dat om banen te behouden en te creëren.

Maar de oppositie ziet de BIK niet zonder meer zitten. "Niet effectief", zegt Edgar Mulder (PVV) en "een belastingkorting voor het bedrijfsleven", vindt Alkaya (SP).

Nijboer (PvdA) spreekt opnieuw zijn ongenoegen uit over het feit dat de BIK in het totaalpakket van het Belastingplan zit, waardoor de Kamer deze wet eigenlijk niet weg kan stemmen zonder meteen álles te verwerpen. Koppelverkoop, oordelen ook Alkaya (SP) en Snels (GroenLinks).

Vermogensrendementsheffing

Op inkomsten uit sparen en beleggen wordt belasting geheven in box 3: de vermogensrendementsheffing. Omdat de rente al tijden lager ligt dan de percentages waarmee de Belastingdienst rekent, vinden velen dit onrechtvaardig. Zo worden spaarders gestraft, vindt Van Otterloo (50PLUS).

Het kabinet werkt daarom aan een heffing op basis van het werkelijke rendement, zegt Vijlbrief. Maar dat gaat Van Haga niet snel genoeg. Ook Lodders (VVD) vraagt de staatssecretaris haast te maken met de zogenoemde tegenbewijsregeling.

In reactie op een vraag van Stoffer (SGP) zegt Vijlbrief zijn best te doen om voor de kabinetsformatie met voorstellen te komen.

Toeslagen

Staatssecretaris Van Huffelen schetst hoe zij bezig is met de hersteloperatie kinderopvangtoeslag om gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire te compenseren. Helaas moeten ze langer wachten op compensatie dan gedacht. Daarom krijgen zij in december €750 als tegemoetkoming. Dat is geen voorschot, benadrukt Van Huffelen, maar echt een apart bedrag.

Omtzigt (CDA) vraagt opnieuw aandacht voor de in zijn ogen ontoereikende manier waarop de Kamer is ingelicht over de toeslagenaffaire.

Bruins (CU) pleit voor een toeslagenloos belastingstelsel en vraagt het kabinet om daar scenario's voor te ontwikkelen. De beide bewindspersonen van Financiën zeggen hem dat toe.

Overdrachtsbelasting

Om starters een steuntje in de rug te geven wil het kabinet de overdrachtsbelasting differentiëren. Verschillende woordvoerders willen weten waarom daarbij de leeftijdsgrens van 35 jaar geldt. Omdat het anders onuitvoerbaar is, antwoordt Vijlbrief. Beckerman (SP) vindt dat leeftijdsdiscriminatie en stelt voor om een bepaalde woningwaarde als grens te hanteren. Ollongren erkent dat een grens altijd arbitrair is, maar dat met deze keuze echt veel starters geholpen zijn.

Huurverlaging

Het kabinet heeft een tijdelijke huurverlaging aangekondigd voor huurders die een te hoge huur betalen ten opzichte van hun inkomen, ook als dit het gevolg van de coronacrisis is. Een plan waar de woordvoerders blij mee zijn. Maar ze hebben wel vragen over de uitvoering.

In reactie op Van Weyenberg (D66) legt Ollongren uit dat de woningcorporaties bij de Belastingdienst kunnen nagaan wie er in de categorie "laag inkomen" vallen. Maar daarmee vind je niet de mensen met een plotselinge inkomensdaling. Lodders (VVD) en Omtzigt (CDA) vragen meer waarborgen voor een goede uitvoering zodat de verlaging bij de juiste mensen terechtkomt. De minister zegt toe de Kamer daarover op de hoogte te houden.

CO2-heffing

Minister Wiebes licht de voorgenomen CO2-heffing toe, die moet leiden tot vergroening. Maar hij wil niet zo ver gaan als Snels (GroenLinks) en Van Raan (PvdD) zouden willen. Wiebes denkt dat de industrie dan wegtrekt om "elders grijs te produceren in plaats van hier groen".

De vrees van Agnes Mulder (CDA), Stoffer (SGP) en Lodders (VVD) dat Nederlandse bedrijven naar het buitenland worden gejaagd door de voorgestelde CO2-heffing, deelt Wiebes niet helemaal. Volgens hem moet het kabinet daar zeker aandacht voor hebben, maar bevorderen de maatregelen ook juist de toestroom van bedrijven die in Nederland "een groene toekomst zien".

De Kamer stemt op 12 november over de wetsvoorstellen en de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook: