Kiesregister voor Nederlanders in buitenland

22 juni 2016, wetsvoorstel - Met een permanent kiesregister maakt minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) het voor Nederlanders in het buitenland makkelijker om deel te nemen aan verkiezingen.

Nederlanders die in het buitenland wonen, moeten zich nu telkens opnieuw laten registreren als zij willen meedoen aan verkiezingen. Door het instellen van een permanent kiesregister moet stemmen in het buitenland eenvoudiger worden. Een belangrijke verbetering, vindt onafhankelijk Kamerlid Klein. Maar wordt het register al gebruikt bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017?, vragen Fokke (PvdA), Amhaouch (CDA) en Krol (50PLUS). Dan moet het wetsvoorstel voor het reces door beide Kamers worden goedgekeurd, reageert de minister. Bosma (PVV) grijpt Plasterks wetsvoorstel aan om voor te stellen het maximumaantal personen op kieslijsten bij Tweede Kamerverkiezingen voor alle politieke partijen te verhogen naar 80.

Voorstellen om opkomst verder te verhogen

Door de naar schatting 700.000 tot een miljoen Nederlanders in het buitenland werden bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 35.898 stemmen uitgebracht. De verwachting is dat een permanent kiesregister zorgt voor een hogere opkomst. Maar Taverne (VVD) vindt dat er meer moet gebeuren en suggereert dat het aantal uitgebrachte stemmen verder omhoog kan door stemmen via internet mogelijk te maken. Hiermee moet eerst een proef worden gedaan, antwoordt de minister. Een andere mogelijkheid is om alle naar het buitenland vertrekkende Nederlanders automatisch te registreren, suggereert Koşer Kaya (D66), zoals andere landen doen. Zij stelt ook voor om stemmen op ambassades en consulaten mogelijk te maken.

De Kamer stemt op 28 juni over het wetsvoorstel.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.