Achtergrond

De commissie Digitale Zaken (DiZa) bestaat sinds de Tweede Kamerverkiezingen in 2021. De commissie is destijds opgericht ter opvolging van de aanbeveling uit het rapport van de Tijdelijke commissie Digitale Toekomst van de Tweede Kamer die een vaste commissie voor Digitale Zaken adviseerde. De commissie DiZa moet de Kamer helpen meer grip te krijgen op de gevolgen van digitalisering in onze samenleving.

Taakafbakening

De commissie DiZa heeft de volgende taken:

  1. Het voortouw nemen bij een coherente en integrale behandeling van commissieoverstijgende digitaliseringsvraagstukken in de Tweede Kamer;
  2. Het verkennen, doordenken en agenderen van huidige en toekomstige commissieoverstijgende ontwikkelingen op het gebied van digitalisering;
  3. Het controleren en behandelen van wetgeving van de bewindspersoon die verantwoordelijk is voor digitalisering of, in de afwezigheid daarvan, van de bewindspersoon tot wie de commissie zich primair verhoudt;
  4. Het informeren van andere commissies in de Tweede Kamer over relevante ontwikkelingen op het gebied van digitalisering;
  5. Het fungeren als aanspreekpunt voor digitaliseringskwesties voor zowel het kabinet als maatschappelijke groepen, het bedrijfsleven, de wetenschap en anderen.

De commissie DiZa behandelt aldus commissieoverstijgende digitaliseringsvraagstukken ten behoeve van een coherente en integrale Kamerbehandeling en heeft oog voor beleid en wetgeving en de uitvoering ervan op het niveau van de Europese Unie, de rijksoverheid en decentrale overheden. Dit betekent niet dat de commissie DiZa alle onderwerpen behandelt die raken aan digitalisering. Bij sommige onderwerpen waar een digitaliseringscomponent speelt, behoudt de vakcommissie het voortouw in de behandeling omdat het een dusdanig domeinspecifiek onderwerp betreft. Voorbeelden hiervan zijn de toepassing van digitale leermiddelen in het onderwijs, elektronische uitwisseling van patiëntgegevens in de zorg of big data in de landbouw. Uiteraard kan de commissie DiZa desgewenst ondersteuning bieden aan de vakcommissies op deze terreinen.

Lees hier meer over de Reikwijdte taakstelling van de commissie DiZa.

Commissiedebatten op zes thema’s

De commissie DiZa heeft zes thema’s bepaald waar zij over gaat en waarover zij ook commissiedebatten voert. Waar nodig en wenselijk voert de commissie DiZa ook commissiedebatten vanuit een meer specifieke focus.

1. Opkomende en toekomstige technologieën

De commissie richt zich op opkomende en toekomstige digitale technologieën die van invloed zijn op onze samenleving.

2. Digitaal burgerschap en democratie

De commissie richt zich op de digitale vaardigheden van burgers, bedrijven en overheden voor deelname in de digitale samenleving. Ook richt zij zich op de invloed van digitalisering op onze democratie.

3. Digitale grondrechten en data-ethiek

De commissie bewaakt en stelt (juridische) kaders vanuit publieke waarden en grondrechten voor digitalisering. In het bijzonder rondom de verzameling en toepassing van data over burgers en bedrijven.

4. Digitale infrastructuur en economie

De commissie richt zich op de vaste en mobiele communicatienetwerken waarmee digitalisering mogelijk is. Daarnaast heeft zij aandacht voor de onderlinge verhoudingen en machtsposities op de onlinemarkten.

5. Online veiligheid en cybersecurity

De commissie richt zich op de veiligheid van digitale technologieën en de beveiliging van informatie. Onderwerpen zoals cybersecurity en encryptie vallen onder dit thema.

6. Digitaliserende overheid

De commissie richt zich op de toepassing van digitale technologieën door de overheid.

Lees hier meer over deze zes thema’s.