Nieuws over de OVSE PA
30 juni - 6 juli 2021: Kamerdelegatie bij jaarvergadering OVSE Parlementaire Assemblee

Van 30 juni tot en met 6 juli 2021 heeft een Kamerdelegatie deelgenomen aan de jaarvergadering van de OVSE Parlementaire Assemblee. Deze vond deels online en deels fysiek plaats. De Kamerdelegatie bestond uit de Eerste Kamerleden Farah Karimi (GroenLinks) en Arda Gerkens (SP) en Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans (VVD). Delegatieleider Karimi was fysiek aanwezig bij de Standing Committee op 5 juli en de plenaire vergadering op 6 juli in de Hofburg in Wenen, tezamen met de andere delegatieleiders. Zo’n 300 parlementsleden uit 57 landen namen deel.
4 oktober 2019 - Kamerdelegatie bij herfstvergadering OVSE Parlementaire Assemblee in Marrakesh

Van 4 tot 6 oktober 2019 kwamen vier leden van de delegatie in de parlementaire assemblee van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking bijeen in Marrakesh voor de herfstsessie van deze organisatie. Vanuit de Tweede Kamer namen Albert van den Bosch (VVD, delegatieleider), Madeleine van Toorenburg (CDA) en Achraf Bouali (D66) deel. Vanuit de Eerste Kamer was Farah Karimi (GroenLinks) aanwezig.
Juli 2019: Tweede Kamerdelegatie bij Jaarvergadering OVSE Parlementaire Assemblee in Luxemburg

Van 4 tot juli 2019 namen de Tweede Kamerleden Albert van den Bosch (VVD, delegatieleider) en Achraf Bouali (D66) deel aan de jaarvergadering van de Parlementaire Assemblee van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE PA) in Luxemburg. De delegatie werd ontvangen door de Nederlandse ambassadeur, Han-Maurits Schaapveld. Aan de bijeenkomst namen zo'n 270 parlementariërs uit 55 landen van Noord-Amerika, Europa en Centraal Azië deel. Het hoofdthema van de jaarvergadering was het stimuleren van duurzame ontwikkeling om veiligheid te bevorderen: de rol van parlementen.
31 maart 2019: Kamerleden monitoren presidentsverkiezingen in Oekraïne

Op zondag 31 maart waren de Tweede Kamerleden Albert van den Bosch en Achraf Bouali en de Eerste Kamerleden Tiny Kox en Mart van de Ven in Kiëv, Oekraïne, als waarnemers bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in dat land. Zij maakten daarbij deel uit van een grote internationale waarnemingsmissie van de OVSE Assemblee, de Raad van Europa Assemblee en de NAVO Assemblee. De verkiezingswaarnemers werden op vrijdag 29 maart en zaterdag 30 maart bijgepraat over het verloop van de verkiezingscampagne en over de aandachtspunten bij de stembusgang. Op zondag bezochten zij in teams van twee ieder gemiddeld vijftien tot twintig stembureaus en waren zij aanwezig bij het tellen van de stemmen.
Buitenlandse waarnemers
Als lidstaat van de Raad van Europa en van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa heeft Oekraïne zich verplicht om buitenlandse waarnemers te laten beoordelen of de verkiezingen netjes en volgens internationale normen verlopen. Het oordeel van de internationale waarnemers was dat de eerste ronde van de presidentsverkiezingen competitief waren, dat kiezers een keuze hadden en dat de opkomst hoog was. Tegelijkertijd wezen zij erop dat er wel juridische problemen waren op het gebied van de organisatie van de verkiezingen, het naleven van regels voor campagnefinanciering en de oplossen van geschillen over de verkiezingsuitslag. Ook bij de tweede ronde tussen Petro Porosjenko en Volodimir Zelenski op 21 april 2019 zullen internationale waarnemers aanwezig zijn, evenals bij de parlementsverkiezingen in Oekraïne in het najaar.

November 2018: Kamerleden als waarnemer bij verkiezingen in de Verenigde Staten

Van 2 tot en met 7 november nam een Kamerdelegatie deel aan een verkiezingswaarneming van de OVSE Parlementaire Assemblee in de Verenigde Staten. De delegatie bestond uit Eerste Kamerlid Frank van Kappen (delegatieleider, VVD) en Tweede Kamerleden Madeleine van Toorenburg (CDA) en Bram van Ojik (GroenLinks). Parlementsleden uit meer dan 30 landen uit Centraal Azië, Europa en Noord-Amerika van de in totaal 57 OVSE-landen waren aanwezig bij de tussentijdse Congresverkiezingen.
Voorbereidende briefings
Voorafgaand aan de verkiezingswaarneming waren er op 3 en 4 november briefings in Washington D.C, georganiseerd door de OVSE Parlementaire Assemblee. Experts van de organisatie voor Democratische instituties en mensenrechten (ODIHR) gaven een toelichting op het Amerikaanse systeem dat decentraal georganiseerd is en per staat verschilt. Lang niet alle staten staan waarnemers toe, in 37 staten kan vooraf worden gestemd en de registratieprocedures verschillen. Dit laatste veroorzaakt in een aantal staten obstakels om te stemmen voor onder meer ‘native Americans’ en ex-gedetineerden. Ook werden de leden geïnformeerd over de verkiezingsadministratie, campagnefinanciering, cyberveiligheid en de politieke stand van zaken.
Missouri en Maryland
Leden van de OVSE Parlementaire Assemblee waren waarnemer in California, Missouri, Virginia, New York, Maine, Pennsylvania, Georgia en Washington D.C.. Bram van Ojik was in Missouri, Frank van Kappen en Madeleine van Toorenburg bezochten stembureaus in basis- en middelbare scholen, kerken, bibliotheken en ouderentehuizen in de staat Maryland. In de waarneming werd gelet op wachttijden, weigering van stemming, aanwezigheid van voldoende personeel, campagne-activiteiten in het bureau en het waarborgen van voldoende geheimhouding bij het stemmen. In Missouri en Maryland hebben de leden geen grote bijzonderheden waargenomen. Over het algemeen troffen ze een kalme sfeer aan in de bureaus, iedereen kon stemmen met een gewoon biljet of met een ‘provisional ballot’ (een stembiljet waarbij door een commissie naderhand wordt bekeken of de stem geldig is). Er werd meestal met een papieren stembiljet gestemd dat vervolgens door een machine werd uitgelezen. Storingen met deze machine veroorzaakten nog wel eens een wachtrij. Mensen die voor het eerst stemden, kregen een applaus. Zie voor een impressie de vlogs van Madeleine van Toorenburg en Bram van Ojik.
Statement ODIHR en OVSE PA
ODIHR en de OVSE PA concludeerden dat de verkiezingen zeer competitief waren en dat stemrecht niet gegarandeerd was voor alle bevolkingsgroepen. Er was in algemene zin respect voor de fundamentele vrijheden in een campagne die werd gedomineerd door twee partijen. Het wettige kader en de verkiezingsadministratie zijn complex, divers en verschillen per staat. Miljoenen mensen zijn hun stemrecht ontnomen door obstakels in de registratieprocedure, met name voor lage inkomensgroepen, raciale en taalkundige minderheden en ‘native Americans’. Slotconclusie van ODIHR en de OVSE PA was dat het goed georganiseerde verkiezingen waren. Door het diverse karakter van het Amerikaanse systeem viel er echter geen eenduidig beeld te maken.
