Nieuws over de OVSE PA

Juni 2024: Kamerleden bij jaarvergadering in Boekarest

op de foto staat de plenaire vergaderzaal in Boekarest met de bankjes waarin de delegaties zitten die bij de 31e jaarvergadering aanwezig zijn.

Van 29 juni tot en met 4 juli 2024 was een Kamerdelegatie aanwezig bij de 31ste jaarvergadering van de OVSE Parlementaire Assemblee in Boekarest, Roemenië. De delegatie bestond uit de Eerste Kamerleden Farah Karimi (delegatieleider, GroenLinks-PvdA), Boris Dittrich (D66) en Eugène Heijnen (BBB). Ongeveer 225 parlementsleden uit 54 deelnemende landen aan de OVSE PA namen deel aan de conferentie met als thema ‘The Role of the OSCE in the Current Security Architecture: A Parliamentary Perspective’. 

Mei 2024: Eerste Kamerleden nemen verkiezingen waar in Noord-Macedonië

Eerste Kamerlid Mevrouw Vogels staat in een stembureau in Macedonië. Zij staat link op de foto en schudt de hand van een medewerker van het stembureau. Het stembureau bevindt zich in een schooltje.

Van 5 tot en met 9 mei 2024 namen Eerste Kamerleden Rian Vogels (VVD) en Boris Dittrich (D66) deel aan een waarneming van de tweede ronde van presidents- en parlementsverkiezingen in Noord-Macedonië. Zij deden dit als lid van de OVSE Parlementaire Assemblee (OVSE PA). Op woensdag 8 mei gingen de Noord-Macedoniërs naar de stembus. Met meer dan 43 procent van de stemmen won de rechts-nationalistische oppositiepartij VMRO-DPMNE. De onafhankelijke presidentskandidaat Gordana Siljanovska-Davkova  is met een ruime meerderheid verkozen tot president en is daarmee de eerste vrouwelijke president van het land. 

April 2024: Eerste Kamerlid Karimi bezoekt Centraal-Azië als OVSE PA Speciaal Vertegenwoordiger

Eerste Kamerlid Karimi is in gesprek met verschillende personen op een zandvlakte in Muynak. Er zijn scheepswrakken op de achtergrond te zien.

Van 5 tot en met 12 april 2024 leidde Eerste Kamerlid Farah Karimi (GroenLinks-PvdA) als Speciaal Gezant voor Centraal-Azië van de OVSE Parlementaire Assemblee een delegatie naar Turkmenistan, Kazachstan en Oezbekistan. In Kazachstan en Oezbekistan werd zij vergezeld door parlementsleden uit de betreffende landen evenals een collega uit Spanje en Oostenrijk. De focus van het bezoek was bepaald in samenspraak met de Centraal-Aziatische delegaties naar de OVSE PA en betrof versterking van de regionale samenwerking, klimaatverandering en het bevorderen van vrouwenemancipatie. Het centrale thema was de verschillende gevolgen van klimaatverandering voor de regio en in het bijzonder voor waterschaarste. 

Februari 2024: Wintermeeting Wenen

Op 22 en 23 februari 2024 vond de jaarlijkse Winter Meeting van de Parlementaire Assemblee van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE PA) plaats in Wenen. Namens de Staten-Generaal waren Eerste Kamerleden Farah Karimi (delegatieleider, GroenLinks-PvdA), Rian Vogels (VVD), Eugène Heijnen (BBB) en Tweede Kamerleden Femke Zeedijk-Raeven (NSC) en Geert Gabriëls (GroenLinks-PvdA) aanwezig. De vergadering vond plaats op een bijzonder moment, namelijk exact twee jaar na de Russische inval in Oekraïne en 10 jaar na de annexatie van de Krim. 

Lees hier meer over de bijeenkomst.

December 2023: Kamerleden nemen verkiezingen waar in Servië

Kamerleden zitten aan een tafel bij de persconferentie

Van 15 tot en met 18 december 2023 namen drie Kamerleden deel aan een verkiezingswaarneming in Servië. Dit waren de Eerste Kamerleden Farah Karimi (delegatieleider, GroenLinks en Hoofd van de OSVE PA missie) en Madeleine van Toorenburg (CDA). Zij namen deel als lid van de OVSE Parlementaire Assemblee (OVSE PA). Het voormalige Tweede Kamerlid Sjoerd Warmerdam (D66) participeerde als lid van de Raad van Europa Assemblee (PACE). Er waren 361 internationale waarnemers uit 45 landen aanwezig, waarvan 71 parlementsleden van de OVSE PA, 23 van de PACE en 13 van het Europees Parlement. Zesenhalf miljoen Serviërs  gingen naar de stembus op zondag 17 december voor de parlements- en lokale verkiezingen. En marge van de bijeenkomsten spraken de leden met de Nederlandse ambassadeur, Joost Reintjes. 

Lees meer over de verkiezingswaarneming in Servië.

November 2023: Kamerdelegatie bij najaarsvergadering OVSE Assemblee in Jerevan

Vier Eerste Kamerleden namen van 18 tot en met 20 november 2023 deel aan de 21ste najaarsconferentie van de Parlementaire Assemblee van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE PA) in Jerevan. Dit waren de Leden Farah Karimi (delegatieleider, GroenLinks-PvdA), Jeroen Recourt (GroenLinks-PvdA), Boris Dittrich (D66) en Madeleine van Toorenburg (CDA). Bijna 200 parlementsleden uit 50 OVSE deelnemende staten kwamen bijeen in de Armeense hoofdstad. Het centrale thema was de OVSE in tijden van crisis en de rol van de Parlementaire Assemblee in reactie op interne en externe uitdagingen. 

Lees hier meer over de conferentie.

Oktober 2023: Eerste Kamerleden op verkiezingswaarneming in Polen

Van 12 tot en met 16 oktober 2023 namen Eerste Kamerleden Madeleine van Toorenburg en Boris Dittrich deel aan een waarneming van de parlementsverkiezingen in Polen. Zij deden dit als lid van de OVSE Parlementaire Assemblee (OVSE PA). Namens de OVSE PA waren er 94 parlementsleden en staf uit 44 landen en van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa 27 deelnemers. Op zondag 15 oktober ging het hoogste aantal Poolse burgers sinds 1919 naar de stembus.

Lees hier meer.

30 juni- 4 juli 2023: Parlementaire Assemblee in Vancouver

Van 30 juni tot en met 4 juli 2023 was een Kamerdelegatie aanwezig bij de 30ste jaarvergadering van de OVSE Parlementaire Assemblee in Vancouver, Canada. De delegatie bestond uit de Eerste Kamerleden Farah Karimi (delegatieleider, GroenLinks-PvdA), Boris Dittrich (D66), Eugène Heijnen (BBB) en het Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden (VVD). Bijna 300 parlementsleden uit de 56 deelnemende landen aan de OVSE PA namen deel aan de conferentie met als thema “Strengthening Regional Security by Fostering Democratic and Inclusive Societies”.
 

Lees hier meer over de bijeenkomst.

11-15 mei 2023: Kamerleden nemen verkiezingen waar in Turkije

Stemlokaal Turkije

Van 11 tot en met 15 mei 2023 namen vijf Kamerleden deel aan een verkiezingswaarneming in Turkije. Dit waren de Eerste Kamerleden Farah Karimi (delegatieleider, GroenLinks), Boris Dittrich (D66) en Arda Gerkens (SP). Zij namen deel als lid van de OVSE Parlementaire Assemblee (OVSE PA). Margreet de Boer (GroenLinks) participeerde als lid van de Raad van Europa Assemblee (PACE). Het Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan was waarnemer van de korte termijn missie van de OVSE/ODIHR. Ongeveer 400 internationale waarnemers uit 40 landen waren aanwezig, waarvan 98 parlementsleden van de OVSE PA en 39 van de PACE. 
 

Lees hier meer over de verkiezingswaarneming.

23 - 24 februari 2023: Wintervergadering in Wenen

Wintermeeting Wenen

Van 23 tot en met 24 februari was er een Kamerdelegatie aanwezig bij de Wintervergadering van de OVSE Parlementaire Assemblee in Wenen. De delegatie bestond uit Eerste Kamerleden Farah Karimi (delegatieleider, GroenLinks), Boris Dittrich (D66), Toine Beukering (Fractie-Nanninga) en Arda Gerkens (SP). Voorafgaand en tijdens deze vergadering was er veel onrust over de aanwezigheid van een delegatie uit Rusland en Belarus vanwege de Russische inval in Oekraïne exact een jaar geleden. De vergadering stond in het teken van het veroordelen van deze oorlog en met overgrote meerderheid nam de assemblee de verklaring “Action on the One-Year Anniversary of Russia’s War Against Ukraine and the International Legal Order” aan.

Lees hier het hele verslag.

10 november 2022: Kamerleden als verkiezingswaarnemer in de VS

Van 4 tot en met 9 november 2022 namen vier Kamerleden deel aan de OVSE Parlementaire Assemblee verkiezingswaarnemingsmissie van de tussentijdse verkiezingen in de VS. Dit waren de Eerste Kamerleden Farah Karimi (delegatieleider, GroenLinks), Toine Beukering (Fractie-Nanninga) en Arda Gerkens (SP) en Tweede Kamerleden Jeroen van Wijngaarden (VVD) en Geert Wilders (PVV). Met 132 waarnemers van de OVSE Parlementaire Assemblee uit meer dan 30 landen was dit de grootste verkiezingswaarnemingsmissie ooit. En marge van de waarnemingsmissie sprak de delegatie met de Nederlandse ambassadeur André Haspels.

Lees hier het hele verslag.

2 - 6 juli 2022: Kamerleden bij jaarvergadering OVSE Parlementaire Assemblee in Birmingham

Van 2 tot en met 6 juli 2022 was een Kamerdelegatie aanwezig bij de jaarvergadering van deOVSE Parlementaire Assemblee in Birmingham. De delegatie bestond uit de Eerste Kamerleden Farah Karimi (delegatieleider, GroenLinks), Boris Dittrich (D66), Toine Beukering (Fractie-Nanninga) en Arda Gerkens (SP). Zo’n 250 parlementsleden uit de 56 deelnemende landen aan de OVSE PA namen deel. 

30 juni - 6 juli 2021: Kamerdelegatie bij jaarvergadering OVSE Parlementaire Assemblee

Van 30 juni tot en met 6 juli 2021 heeft een Kamerdelegatie deelgenomen aan de jaarvergadering van de OVSE Parlementaire Assemblee. Deze vond deels online en deels fysiek plaats. De Kamerdelegatie bestond uit de Eerste Kamerleden Farah Karimi (GroenLinks) en Arda Gerkens (SP) en Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans (VVD). Delegatieleider Karimi was fysiek aanwezig bij de Standing Committee op 5 juli en de plenaire vergadering op 6 juli in de Hofburg in Wenen, tezamen met de andere delegatieleiders. Zo’n 300 parlementsleden uit 57 landen namen deel.

4 oktober 2019 - Kamerdelegatie bij herfstvergadering OVSE Parlementaire Assemblee in Marrakesh

Leden van de Nederlandse delegatie naar de OVSE PA in Marrakesh, oktober 2019

Van 4 tot 6 oktober 2019 kwamen vier leden van de delegatie in de parlementaire assemblee van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking bijeen in Marrakesh voor de herfstsessie van deze organisatie. Vanuit de Tweede Kamer namen Albert van den Bosch (VVD, delegatieleider), Madeleine van Toorenburg (CDA) en Achraf Bouali (D66) deel. Vanuit de Eerste Kamer was Farah Karimi (GroenLinks) aanwezig.

Juli 2019: Tweede Kamerdelegatie bij Jaarvergadering OVSE Parlementaire Assemblee in Luxemburg

Vlaggen van de deelnemende landen bij de OVSE PA 2019

Van 4 tot juli 2019 namen de Tweede Kamerleden Albert van den Bosch (VVD, delegatieleider) en Achraf Bouali (D66) deel aan de jaarvergadering van de Parlementaire Assemblee van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE PA) in Luxemburg. De delegatie werd ontvangen door de Nederlandse ambassadeur, Han-Maurits Schaapveld. Aan de bijeenkomst namen zo'n 270 parlementariërs uit 55 landen van Noord-Amerika, Europa en Centraal Azië deel. Het hoofdthema van de jaarvergadering was het stimuleren van duurzame ontwikkeling om veiligheid te bevorderen: de rol van parlementen.

31 maart 2019: Kamerleden monitoren presidentsverkiezingen in Oekraïne

Kamerlid Albert van den Bosch observeert het stemmen in een stembureau in Oekraïne
Kamerlid Albert van den Bosch observeert het stemmen in een stembureau in Oekraïne

Op zondag 31 maart waren de Tweede Kamerleden Albert van den Bosch en Achraf Bouali en de Eerste Kamerleden Tiny Kox en Mart van de Ven in Kiëv, Oekraïne, als waarnemers bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in dat land. Zij maakten daarbij deel uit van een grote internationale waarnemingsmissie van de OVSE Assemblee, de Raad van Europa Assemblee en de NAVO Assemblee. De verkiezingswaarnemers werden op vrijdag 29 maart en zaterdag 30 maart bijgepraat over het verloop van de verkiezingscampagne en over de aandachtspunten bij de stembusgang. Op zondag bezochten zij in teams van twee ieder gemiddeld vijftien tot twintig stembureaus en waren zij aanwezig bij het tellen van de stemmen.

Buitenlandse waarnemers

Als lidstaat van de Raad van Europa en van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa heeft Oekraïne zich verplicht om buitenlandse waarnemers te laten beoordelen of de verkiezingen netjes en volgens internationale normen verlopen. Het oordeel van de internationale waarnemers was dat de eerste ronde van de presidentsverkiezingen competitief waren, dat kiezers een keuze hadden en dat de opkomst hoog was. Tegelijkertijd wezen zij erop dat er wel juridische problemen waren op het gebied van de organisatie van de verkiezingen, het naleven van regels voor campagnefinanciering en de oplossen van geschillen over de verkiezingsuitslag. Ook bij de tweede ronde tussen Petro Porosjenko en Volodimir Zelenski op 21 april 2019 zullen internationale waarnemers aanwezig zijn, evenals bij de parlementsverkiezingen in Oekraïne in het najaar.  

Overzicht van kandidaten bij de verkiezingen in Oekraïne

November 2018: Kamerleden als waarnemer bij verkiezingen in de Verenigde Staten

Kamerlid Madeleine van Toorenburg op waarnemingsmissie in de VS

Van 2 tot en met 7 november nam  een Kamerdelegatie deel aan een verkiezingswaarneming van de OVSE Parlementaire  Assemblee  in de Verenigde Staten. De delegatie bestond uit Eerste Kamerlid Frank van Kappen (delegatieleider, VVD) en Tweede Kamerleden Madeleine van Toorenburg (CDA) en Bram van Ojik (GroenLinks). Parlementsleden uit meer dan 30 landen uit Centraal Azië, Europa en Noord-Amerika van de in totaal 57 OVSE-landen waren aanwezig bij de tussentijdse Congresverkiezingen.

Voorbereidende briefings

Voorafgaand aan de verkiezingswaarneming waren er op 3 en 4 november briefings in Washington D.C, georganiseerd door de OVSE Parlementaire Assemblee. Experts van de organisatie voor Democratische instituties en mensenrechten (ODIHR) gaven een toelichting op het Amerikaanse systeem dat decentraal georganiseerd is en per staat verschilt. Lang niet alle staten staan waarnemers toe, in 37 staten kan vooraf worden gestemd en de registratieprocedures verschillen. Dit laatste veroorzaakt in een aantal staten obstakels om te stemmen voor onder meer ‘native Americans’ en ex-gedetineerden. Ook werden de leden geïnformeerd over de verkiezingsadministratie, campagnefinanciering, cyberveiligheid en de politieke stand van zaken.

Missouri en Maryland

Leden van de OVSE Parlementaire Assemblee waren waarnemer in California, Missouri, Virginia, New York, Maine, Pennsylvania, Georgia en Washington D.C.. Bram van Ojik was in Missouri, Frank van Kappen en Madeleine van Toorenburg bezochten stembureaus in basis- en middelbare scholen, kerken, bibliotheken en ouderentehuizen in de staat Maryland. In de waarneming werd gelet op wachttijden, weigering van stemming, aanwezigheid van voldoende personeel, campagne-activiteiten in het bureau en het waarborgen van voldoende geheimhouding bij het stemmen. In Missouri en Maryland hebben de leden geen grote bijzonderheden waargenomen. Over het algemeen troffen ze een kalme sfeer aan in de bureaus, iedereen kon stemmen met een gewoon biljet of met een ‘provisional ballot’ (een stembiljet waarbij door een commissie naderhand wordt bekeken of de stem geldig is). Er werd meestal met een papieren stembiljet gestemd dat vervolgens door een machine werd uitgelezen. Storingen met deze machine veroorzaakten nog wel eens een wachtrij. Mensen die voor het eerst stemden, kregen een applaus. Zie voor een impressie de vlogs van Madeleine van Toorenburg en Bram van Ojik.

Statement ODIHR en OVSE PA

ODIHR en de OVSE PA concludeerden dat de verkiezingen zeer competitief waren en dat stemrecht niet gegarandeerd was voor alle bevolkingsgroepen. Er was in algemene zin respect voor de fundamentele vrijheden in een campagne die werd gedomineerd door twee partijen. Het wettige kader en de verkiezingsadministratie zijn complex, divers en verschillen per staat. Miljoenen mensen zijn hun stemrecht ontnomen door obstakels in de registratieprocedure, met name voor lage inkomensgroepen, raciale en taalkundige minderheden en ‘native Americans’. Slotconclusie van ODIHR en de OVSE PA was dat het goed georganiseerde verkiezingen waren. Door het diverse karakter van het Amerikaanse systeem viel er echter geen eenduidig beeld te maken.