Uitgelicht : Dierenwelzijn

Huis- en hobbydieren staan centraal in het commissiedebat van de commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op donderdag 26 januari van 14.00 tot 17.00 uur. Namens het kabinet is minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aanwezig.

Hond die wordt uitgelaten

Volg live

Het overleg is in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.

Agenda en verslag

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van het overleg klaar is, kunt u dit via deze link lezen. In dit debat staan het dierenwelzijn van huisdieren en hobbydieren centraal. Over de landbouwdieren en productiedieren wordt in een apart commissiedebat gesproken.

Huisdieren en hobbydieren

Niet alle dieren zijn geschikt als huisdier. Sommige dieren kunnen ziektes overdragen of zijn gevaarlijk. Andere dieren hebben bijzondere of ingewikkelde verzorging nodig. Daarom is een huis- en hobbydierenlijst opgesteld voor zoogdieren. Daarop staan dertig zoogdieren die gehouden mogen worden. De lijst is samengesteld met hulp van twee onafhankelijke commissies. De geplande inwerkingtreding van de lijst is 1 januari 2024. Er is nog tijd nodig voor de voorbereiding. Als iemand een dier heeft dat niet op de lijst staat, dan mag dat dier gehouden worden tot het overlijdt. Vanaf 1 januari 2014 mag niet gefokt worden met soorten die niet op de lijst staan. Voor vogels, amfibieĆ«n en reptielen komen later ook zulke lijsten.

Chippen van katten

In Nederland zijn ongeveer 2,9 miljoen huiskatten. De schattingen van het aantal zwerfkatten zonder eigenaar lopen uiteen. Jaarlijks worden meer dan 60.000 katten als vermist opgegeven. De grote aantallen katten waarvan de eigenaar onbekend is, kosten gemeenten ongeveer 4,8 miljoen euro per jaar aan opvangkosten. De minister wil een landelijke chip- en registratieplicht voor katten invoeren. Een landelijke chipplicht kan ervoor zorgen dat kwijtgeraakte huiskatten vaker en sneller herenigd kunnen worden met hun baasje, en dat verwilderde huiskatten en zwerfkatten zonder eigenaar kunnen worden geĆÆdentificeerd. Het is nog niet bekend wanneer de chipplicht in zal gaan.

Houdverbod honden en katten met bepaald uiterlijk

Het fokken van honden met korte snuiten en katten met vouwoortjes was al verboden. In de toekomst mogen mensen ze ook niet meer als huisdier houden of tonen zoals in een advertentie. Honden met korte snuiten, zoals mopshonden, kunnen moeite hebben met ademhalen of permanent hoofdpijn hebben. Het ministerie werkt aan een lijst van rassen die verboden gaan worden.

Steun voor dierentuinen

Tijdens de coronaperiode zijn dierentuinen meer dan een jaar niet open geweest. Daardoor kwam er bijna geen geld binnen, terwijl de verzorging van de dieren en het onderhoud door gingen. Voor de derde keer mogen dierentuinen subsidie aanvragen. De dierentuinen moesten wel een plan voor de toekomst maken. In dat transitieplan staan maatregelen die de dierentuin neemt om beter voorbereid te zijn op minder bezoekers.