Renovatie van het Binnenhof en verhuizing Tweede Kamer

Alle Kamerbewoners verhuizen
Het Binnenhof heeft veel bewoners: Kamerleden, ambtenaren, bestuurders en de minister-president en zijn staf. Zij verhuizen allemaal voor vijfenhalf jaar naar een andere werkplek. Omdat het om zoveel mensen gaat kan niet iedereen naar dezelfde plek. De Eerste Kamer en Raad van State gaan naar het Lange Voorhout 34-36/Kazernestraat. Het ministerie van Algemene Zaken krijgt tijdelijke huisvesting bij het Catshuis en de Tweede Kamer vertrekt naar de Bezuidenhoutseweg. Na de renovatie verhuist iedereen weer terug naar het Binnenhof.
Renovatie van het Binnenhof hard nodig
Het Binnenhof is een acht eeuwen oud monumentaal complex. Het kampt met veel technische en bouwkundige gebreken. Bijvoorbeeld houtrot, lekkende daken en verouderde installaties. Dat brengt risico’s voor de (brand)veiligheid met zich mee. Daarnaast vragen vernieuwde veiligheidseisen en het groeiend aantal bezoekers om aanpassingen. Na de renovatie voldoet het gebouw weer aan de eisen van deze tijd. Zo kan het Binnenhof als centrum van de parlementaire democratie behouden blijven voor toekomstige generaties.
Het gebouw aan de Bezoudenhoutseweg 67 wordt eerst geschikt gemaakt voor de Tweede Kamer, zodat ook op die locatie weer een plenaire zaal, commissiezalen en een grote publiekshal te vinden zijn. De plenaire zaal zal bijna identiek zijn aan de huidige plenaire zaal. Ook de bekende blauwe stoelen verhuizen mee.
Rijksvastgoedbedrijf
Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van het gebouwencomplex op het Binnenhof en opdrachtgever voor de renovatie en de tijdelijke huisvesting. Sinds 2017 werkt een team van architecten en technisch specialisten aan het ontwerp en de technische uitwerking hiervan. Dit gaat in intensief overleg met de Tweede Kamer, Eerste Kamer, Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken.