Voorzitter en ondervoorzitter parlementaire ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen bekend

De parlementaire ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen heeft op 4 juli tijdens haar constituerende vergadering Kamerlid Michel Rog gekozen tot voorzitter en Kamerlid Ronald van Raak tot ondervoorzitter.

De parlementaire ondervragingscommissie bestaat uit de volgende leden:

Mark Harbers (VVD)

Edgar Mulder (PVV)

Michel Rog (CDA)

Rutger Schonis (D66)

Niels van den Berge (GroenLinks)

Ronald van Raak (SP)

Gert-Jan Segers (ChristenUnie)

Chris Stoffer (SGP)

Tunahan Kuzu (DENK)

Het doel van de commissie is om een parlementaire ondervraging te doen naar ongewenste beïnvloeding van maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland, zoals moskeeën, uit onvrije landen en de wijze waarop dit doorbroken kan worden.

Aanleiding onderzoek

De Tweede Kamer heeft op 5 maart 2019 een motie aangenomen van de leden Van der Staaij en Karabulut waarin zij het Presidium verzoeken een voorstel voor te bereiden voor een parlementaire ondervraging. De Tweede Kamer debatteert al geruime tijd over ongewenste financiering en de mate waarin sprake is van ongewenste beïnvloeding, maar daar bestaat nog steeds veel onduidelijkheid over. Enerzijds richt dit onderzoek zich op het verkrijgen van inzicht welke beïnvloeding  plaatsvindt en anderzijds op mogelijke oplossingen en maatregelen om ongewenste beïnvloeding tegen te gaan.

Onderzoeksvraag

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vervolgens, in opdracht van het Presidium, het onderzoeksvoorstel voorbereid. Daarvoor heeft deze commissie een voorbereidingsgroep gevormd met leden vanuit de vaste commissies Buitenlandse Zaken en Justitie & Veiligheid. De voorbereidingsgroep is tot de conclusie gekomen dat breder onderzoek nodig is dan de motie omschreef. Uit een expertmeeting, gehouden tijdens de voorbereidingsperiode bleek dat beïnvloeding van moskeeën niet alleen via financiële lijnen loopt: het gaat naast geld ook om goederen en diensten. Voorbeelden zijn het betalen van salarissen, financieel ondersteunen van studenten, faciliteren van panden, aanbieden van studies, studiemateriaal, (ir)reguliere onderwijsprogramma’s (al dan niet via internet), lezingen/conferenties, vertalingen of bijvoorbeeld afgevaardigden in een moskeebestuur krijgen. Het doel van het onderzoek luidt nu: welke ongewenste beïnvloeding vindt er plaats van maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland, zoals moskeeën, uit onvrije landen en hoe kan deze invloed worden doorbroken.

Parlementaire ondervraging

De voorbereidingsgroep heeft voorgesteld om een parlementaire ondervraging uit te voeren. Deze kortlopende vorm van de parlementaire enquête maakt het mogelijk om getuigen en deskundigen onder ede te horen. De openbare verhoren vinden naar verwachting plaats in november 2019. In december wordt het verslag van de parlementaire ondervraging aangeboden aan de Kamer.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Samira Kleijn via persvoorlichting@tweedekamer.nl of 06 - 2170 3439, of volgt u via https://www.tweedekamer.nl/kamerleden_en_commissies/commissies/pocob of Twitter @2eKamertweets #pocobTK #flitsenquête.