Herdenking gevallenen en slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië

De Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, leggen op maandag 14 augustus 2023 een krans bij de Indische plaquette in de Statenpassage in het gebouw van de Tweede Kamer.

De herdenking begint om 11.00 uur met een toespraak van de voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945, Thom de Graaf. Aansluitend spreekt Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Vervolgens spreekt Ronald Poetiray namens de Indisch-Molukse gemeenschap. Na de toespraken leggen de Kamervoorzitters en de voorzitter van de stichting een krans, gevolgd door een minuut stilte.

Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks, op 14 augustus, organiseert de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 in aanwezigheid van de Voorzitters van beide Kamers, Kamerleden en vertegenwoordigers van de Indisch-Molukse gemeenschap een herdenking bij de Indische plaquette. Deze bronzen plaquette werd op 15 augustus 1985 onthuld ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

Nationale herdenking

Op dinsdag 15 augustus 2023 vindt bij het Indisch Monument in Den Haag de nationale herdenking plaats, georganiseerd door Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945. De Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer leggen ook die dag een krans ter nagedachtenis aan de gevallenen.

Noot voor de redacties:

De herdenking vindt op maandag 14 augustus van 11.00 uur tot 11.30 uur plaats in de Statenpassage in het Tweede Kamergebouw. Tijdens de herdenking is het mogelijk om (foto)opnamen te maken. Journalisten kunnen zich hiervoor aanmelden tot uiterlijk vrijdag 11 augustus door een mail te sturen naar: persvoorlichting@tweedekamer.nl.

De herdenking is via de website van de Tweede Kamer live te volgen

Voor vragen kunt u contact opnemen met het Persloket van de Tweede Kamer: 070-318 3003 of persvoorlichting@tweedekamer.nl